Понеділок, 18 червня 2018 року № 46 (19593)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19593/print.php?n=39249

Справи пенсійні

На запитання читачів «Сільських вістей» відповідає спеціаліст Пенсійного фонду України Н. М. ЮРЧИШИНА.

 

«Прошу роз’яснити питання виплати недоотриманої пенсії у зв’язку зі смертю пенсіонера. Кому вона виплачується? Які документи потрібно надати і в які терміни?»

Михайло ПІДКОПАЙЛО.

с. Бране Поле

Богуславського району

Київської області.

 

ВІДПОВІДНО до частини першої статті 52-ї Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі—Закон), сума пенсії, що належала пенсіонерові і залишилася недоотриманою у зв’язку з його смертю, виплачується по місяць смерті включно членам його сім’ї, які проживали разом із пенсіонером на день його смерті, зокрема непрацездатним членам родини, котрі перебували на його утриманні, незалежно від того, проживали вони разом із померлим пенсіонером чи ні. Звернення за недоотриманою пенсією подається протягом шести місяців після смерті.

Спільне місце проживання підтверджується паспортом заявника з реєстрацією адреси проживання, спільною з померлим пенсіонером, або довідкою відповідних органів із місця проживання (реєстрації), зокрема органів місцевого самоврядування.

Належність до кола членів сім’ї (діти, батьки, подружжя) підтверджується штампами в паспорті або свідоцтвом про народження, або свідоцтвом про шлюб, або за рішенням суду.

Члени сім’ї, зареєстровані за адресою померлого пенсіонера, не повинні надавати додаткові документи про спільне проживання, якщо в паспорті заявників адреса реєстрації місця проживання збігається з адресою померлого пенсіонера.

Членами родини можуть бути визнані також інші особи за умови постійного проживання разом і ведення спільного господарства з пенсіонером. А це не лише близькі родичі (рідні брати, сестри, онуки, дід, баба), а й інші родичі або особи, які не перебувають у безпосередніх родинних зв’язках (неповнорідні брати, сестри, зять, невістка, вітчим, мачуха, опікуни, піклувальники, пасинки, падчерки та інші).

У разі відсутності членів сім’ї або якщо вони не звернуться за виплатою вказаної суми протягом шести місяців із дня відкриття спадщини, сума пенсії, що належала пенсіонерові й залишилася недоотриманою у зв’язку з його смертю, входить до складу спадщини. Для виплати недоотриманої пенсії, що ввійшла до складу спадщини, потрібно подати до органу, що призначає пенсію, в якому перебував на обліку померлий пенсіонер, документ, що посвідчує особу заявника, свідоцтво про смерть, свідоцтво про право на спадщину, оформлене нотаріусом відповідно до чинного законодавства.

 

«Я працюю прокурором. У квітні 2018 року звернулася до управління Пенсійного фонду із заявою про призначення пенсії як прокурору. Як буде враховано до заробітної плати, з якої обчислюють пенсію, надбавку за класний чин, яку мені виплачують досі?»

Ольга Козловська.

м. Чернівці.

 

ПЕНСІЇ прокурорам призначають згідно зі статтею 86-ю Закону України «Про прокуратуру» в розмірі 60% суми їхньої місячної (чинної) заробітної плати, до якої включаються всі види оплати праці, з якої було сплачено єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, одержуваної перед місяцем звернення за призначенням пенсії.

Розмір виплат (окрім посадового окладу, надбавки за вислугу років), що включаються в заробіток для обчислення пенсій, визначається за вибором того, хто звернувся за пенсією, за будь-які 60 календарних місяців такої роботи підряд перед зверненням незалежно від наявності перерв протягом цього періоду.

Середньомісячна сума зазначених виплат за 60 календарних місяців визначається шляхом ділення загальної суми таких виплат на 60. Коригування зазначених виплат здійснюється із застосуванням коефіцієнта загального підвищення розмірів посадового окладу та надбавок до нього. Посадовий оклад, над-бавка за вислугу років при призначенні пенсії враховуються в розмірах за останньою займаною посадою прокурора.

Отже, під час обчислення вам пенсії до заробітної плати враховуються посадовий оклад і надбавка за вислугу років за місяць, що передує місяцю звернення за призначенням пенсії. Інші виплати враховуються за 60 календарних місяців перед зверненням за пенсією, у тому числі надбавка за класний чин.