Понеділок, 18 червня 2018 року № 46 (19593)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19593/print.php?n=39243

  • АПК

Проблема ігнорується

Лариса ПИЛИПЕНКО.

ЗА ОСТАННІ п’ять років країна зазнала збитків через вилучених внаслідок проведення карантинних заходів із причини АЧС свиней на 170,3 млн грн. Про це повідомили у Держпродспоживслужбі.

«Відповідно до інформації обласних державних адміністрацій та головних управлінь Держ-
продспоживслужби в областях, за період з 2012 року по 11.05.2018 збитки через вилучених внаслідок проведення карантинних заходів із причини АЧС свиней в особистих селянських господарствах становлять 19,0 млн грн (фактично виплачено 17,5 млн грн), а в спеціалізованих свинарських господарствах — 151,3 млн грн (виплачено 1,8 млн грн)», — ідеться у офіційному повідомленні.

На жаль, через незгасаючі спалахи АЧС майже немає охочих робити інвестиції у розвиток свинарства. І поки що приводів для оптимізму немає: нещодавно було зафіксовано щонайменше ще чотири випадки: у Черкаській, Київській, Рівненській та Тернопільській областях. А загалом від початку року наявність смертельного для свиней вірусу була лабораторно підтверджена у 59 господарствах різної форми власності.

Через ситуацію, що склалася, ціни на свинину і сало ростуть рекордними темпами. За рік свинина додала в ціні близько 40%, а сало — більше 70.

Водночас більшість фермерів та тваринницьких організацій впевнені, що влада ігнорує проблему АЧС, не роблячи задля її вирішення належних кроків.