Архів
Понеділок,
18 червня 2018 року

№ 46 (19593)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Соняшник
  • За рубежем
Три компромісні сценарії

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Уряд назвав три сценарії для голосування парламенту щодо Brexit.

Докладніше...
У путах міграційної проблеми

ФРАНЦІЯ заявила про готовність прийняти мігрантів із «Aquarius».

Докладніше...
Нова назва для Македонії

ГРЕЦІЯ і МАКЕДОНІЯ підписали попередню угоду про перейменування останньої на «Республіку Північна Македонія».

Докладніше...
Вічно непримиренні

АФГАНІСТАН. Новий масовий теракт стався у провінції Нан-гархар.

Докладніше...
Мирна угода під питанням

КОЛУМБІЯ. Кандидат від правої коаліції переміг на виборах президента.

Докладніше...
Острови розбрату

ПІВДЕННА КОРЕЯ почала військові навчання поблизу спірних із Японією островів Токто.

Докладніше...
Торговельна митна війна

КИТАЙ анонсував дзеркальні мита у відповідь Дональду Трампу.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Запоріжжя

Відроджується галузь

Ганна КЛІКОВКА.

В ОБЛАСТІ відроджується галузь молочного скотарства. Тільки торік виробництво молока у сільськогосподарських підприємствах збільшилося на 3,3 тисячі тонн. Взірцем ефективного розвитку галузі в регіоні є, зокрема, ТОВ «Агрофірма «Нива» Запорізького району, де виробництво молока зросло на 306,3 т, а надій на корову — до 8809 кг. Тваринництвом, зокрема молочним скотарством, у господарстві почали займатися з 2011-го. За цей період тут створили міцну кормову базу, забезпечили належну годівлю ВРХ, комфортне її утримання, на високому рівні проводиться селекційно-племінна робота. З 296 голів великої рогатої худоби, що мекають тут на фермі, 115 — дійна череда. Середньодобовий надій молока від корови становить 25 кілограмів при середньому по області 17,8.

Для молодняку великої рогатої худоби побудували літній табір, у корівнику встановили вентиляційне обладнання, ввели в експлуатацію приміщення на 80 голів новонароджених теляток. А ще реконструювали молочну залу і встановили тут доїльну установку «Брацлавчанка» вітчизняного виробництва, що полегшило працю доярок і дало змогу отримувати молоко лише вищого ґатунку.

Тарифне зачароване коло

ВИМУШЕНІ переселенці, що проживають у модульному містечку Запоріжжя, стали своєрідними «електричними» заручниками. Чому? Тому що загалом заборгували за використані містечком кіловати понад вісімсот тисяч гривень. І загроза від’єднання від електропостачання нависає й надалі. При тому, що модульне містечко повністю електрозалежне: плити для приготування їжі електричні, електронасоси забезпечують функціонування каналізації. Отже, без електрики тут ніякого життя. При цьому плата за електроенергію надвисока: близько тисячі гривень із людини на місяць. Усі мають платити однакову суму. Одні це роблять, інші «не витягують». Люди обурені, вони вимагають розшифровки тарифів чи хоча б доступу до лічильника, аби самим фіксувати його дані. Проте обслуговуюча компанія в доступі відмовляє. А борги неухильно накопичуються. Міська влада допомогти не може: оскільки переселенці отримують адресну допомогу з держскарбниці, то з місцевого бюджету не мають права надавати кошти на погашення цих боргів. А електропостачальна організація не має надавати послуги в борг. Ось таке зачароване коло.

Військові присягнули

У КОЛИШНЬОМУ дитячому оздоровчому центрі «Молода гвардія» у селі Розумівка Запорізького району урочисто склали присягу військовослужбовці окремого стрілецького батальйону, які проходять навчальні збори. Заприсяглися на вірність українському народові 182 військовозобов’язаних із різних куточків регіону. Збори шостого окремого стрілецького батальйону Запорізької області проводяться вже вдруге, бійці пройдуть повний бойовий вишкіл. Загалом до навчання залучено 460 військовозобов’язаних — 39 офіцерів, 78 сержантів та 343 солдати.

Кирилівка відкрила сезон

ЦЕ КУРОРТНЕ селище вже вдруге на початку літа збадьорило місцевих мешканців та гостей, які приїхали сюди на відпочинок, оригінальним фестивалем — конкурсом «KIRILLOVKA-FEST». Його торік започаткувала селищна рада на чолі з головою Іваном Малєєвим. Якщо на перше свято прибули художні колективи лише з трьох областей, то нині на фестивалі захотіли продемонструвати свою майстерність близько двох тисяч учасників із 10 регіонів України. Учасники під марші оркестру духових інструментів Мелітопольського училища культури крокували селищем, відтак демонстрували мистецтво вокалу, хореографії, інструментальне виконання на центральній площі Кирилівки.

Фестиваль уже занесли до Книги рекордів України. Зокрема, завдяки рекордній кількості представників інструментального жанру на одному форумі — 211 конкурсантів.

Друга молодість книгозбірні

У СЕЛІ Ботієве Приазовського району урочисто відсвяткували 70-річчя місцевої бібліотеки. Подія стала святом для великої сільської об’єднаної територіальної громади, адже в усі часи книгозбірня залишалася для людей не тільки центром необхідної інформації, а й місцем спілкування людей. Тут зібрано неоціненний книжковий фонд, поряд з історичною літературою є сучасна, якої потребує в основному молоде покоління читачів. Ювілейний захід у старенькій бібліотеці пройшов по-сімейному тепло, його прикрасили виступи представників художньої самодіяльності закладів культури Ботієвської ОТГ. Багато добрих слів на свою адресу почула берегиня бібліотеки-іменинниці Марія Ружанська. Вона тут рідна для кожного з багатонаціональної громади, часто-густо є психологом і порадницею, а її життєлюбна вдача, вибір розумної книжки для читача допомагає йому знайти правильні життєві орієнтири.

Невиплакані сльози

БІБЛІОГРАФІЧНИЙ покажчик «Невиплакані сльози України: запоріжці, які загинули в АТО» очолив І Всеукраїнський бібліотечний «Біографічний рейтинг 2017». Над виданням працювали бібліотекарі відділу краєзнавства Запорізької обласної універсальної наукової бібліотеки. Книжка містить короткі біографічні довідки про 190 загиблих (у період від 2014-го і до жовтня 2017 року), героїв-земляків які віддали за мир, незалежність і цілісність України найцінніше — своє життя, а також статті з періодичних видань, посилання на інтернет-ресурси, вірші запорізьких поетів, присвячені воїнам АТО.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
«Паски» затягуються
Читати
Хліб є...
Читати
...Та нема сала і м’яса
Читати
Ягідники наступають
Читати
Хвороби — від ґрунту
Читати
Виявляється, не знав
Читати
Землю продовжують скуповувати
Читати
Чи довго так протягнемо?
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове