Архів
Понеділок,
18 червня 2018 року

№ 46 (19593)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Соняшник
  • За рубежем
Три компромісні сценарії

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Уряд назвав три сценарії для голосування парламенту щодо Brexit.

Докладніше...
У путах міграційної проблеми

ФРАНЦІЯ заявила про готовність прийняти мігрантів із «Aquarius».

Докладніше...
Нова назва для Македонії

ГРЕЦІЯ і МАКЕДОНІЯ підписали попередню угоду про перейменування останньої на «Республіку Північна Македонія».

Докладніше...
Вічно непримиренні

АФГАНІСТАН. Новий масовий теракт стався у провінції Нан-гархар.

Докладніше...
Мирна угода під питанням

КОЛУМБІЯ. Кандидат від правої коаліції переміг на виборах президента.

Докладніше...
Острови розбрату

ПІВДЕННА КОРЕЯ почала військові навчання поблизу спірних із Японією островів Токто.

Докладніше...
Торговельна митна війна

КИТАЙ анонсував дзеркальні мита у відповідь Дональду Трампу.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • З приводу

Вічна «професія»

Микола Заверуха.

expres.ua

Торік до судів надійшло 3776 обвинувальних актів стосовно корупціонерів. Із них розглянуто 1198 кримінальних проваджень, засуджено 788 осіб. Але тюремні вироки отримали лише 188 зловмисників. 46 корупціонерам присудили обмеження волі, 29 позбавили права обіймати певні посади. 475 засуджених відбулися штрафами. Ще 460 підозрюваним узагалі вдалося уникнути покарання.

В ЄДИНОМУ державному реєстрі судових рішень дуже багато досить скандальних вироків, які стосуються фактів хабарництва. Наприклад, Дніпровський райсуд Києва розглянув справу щодо звинувачення арбітражного керуючого в одержанні хабара в особливо великих розмірах. Суть така. У грудні 2015 року відбувся аукціон із продажу майнового комплексу підприємства-банкрута TOB «Тридента Aгpo». Його виграла компанія «Тара Трейдінг». Але арбітражний керуючий, який мав оформити документи за результатами торгів, поставив керівникові товариства-переможця умову: укладе договір купівлі-продажу та підпише акт приймання-передачі майна лише за 1,2 мільйона гривень.

Директор товариства привіз кошти. Правоохоронці затримали арбітражного керуючого на гарячому — вилучили в нього мічені гроші, зафіксувавши це на відео. Однак обвинувачений на судовому засіданні зумів довести, що грошей... до рук не брав! Суд зауважив: сторона обвинувачення не надала чітких доказів моменту передачі хабара. Відтак своїм вердиктом визнав арбітражного керуючого невинуватим і виправдав.

Ось ще приклади. Спеціаліст відділу обслуговування громадян підрозділу Пенсійного фонду в Лисичанську на Луганщині обіцяв за 200 тисяч гривень «вирішити питання» призначення пенсії за віком місцевому жителю, який права на це не мав. До своєї оборудки здирник залучив знайому інспекторку кадрів шахти імені Мельникова, яку відрекомендував працівницею Пенсійного фонду. Жінка відразу поставила претенденту на пенсію умову — виплатити 30 тисяч гривень завдатку. Чоловік її виконав, а через певний час заплатив ще 100 тисяч гривень. Після отримання другої частини хабара чиновника затримали правоохоронці.

Проти здирника та шахрайки порушили кримінальну справу. Аби пом’якшити покарання, обоє уклали угоду з прокурором про визнання вини. А Лисичанський райсуд її затвердив. Згідно з вироком, чиновника з Пенсійного фонду та його спільницю позбавили волі на три роки з однорічним іспитовим терміном (тобто якщо впродовж року вони не порушуватимуть закон, то не сидітимуть у в’язниці). Крім того, посадовець повинен сплатити 20,4 тисячі гривень штрафу, що в п’ять разів менше від одержаного хабара.

Торік у травні Київський райсуд Полтави присудив п’ять років ув’язнення з конфіскацією майна чиновниці обласної Держекоінспекції, яка погоріла на хабарі. За матеріалами справи, у березні 2015 року громадський інспектор з охорони довкілля та заступниця начальника відділу екологічного контролю знайшли низку порушень у ландшафтному парку «Гадяцький». Запропонували лісничому «вирішити питання», аби того не притягли до відповідальності. Свої послуги оцінили у 20 тисяч гривень. Щоправда, згодом зменшили «таксу» до 15 тисяч. Лісничий платити не став, а звернувся в поліцію. Здирників піймали на вчинкові з допомогою мічених купюр. Через рік громадський інспектор раптово помер. А його спільниця подала апеляцію, вимагаючи скасування вироку. Колегія суддів Апеляційного суду після заслуховування сторін дійшла висновку, що вирок першої інстанції... взагалі несправедливий. Відтак жінку виправдали і кримінальне провадження проти неї закрили.

«Багато суддів просто зі страху не готові ухвалювати жорсткі рішення стосовно хабарників, особливо з числа високопосадовців, — прокоментував ситуацію громадський діяч, експерт боротьби з корупцією Ярослав Юрчишин. — І навіть на етапі визначення запобіжного заходу намагаються виносити максимально ліберальні рішення». За словами голови ГО «По боротьбі з корупцією та незаконною діяльністю» Дмитра Баклаєнка, щодня органи прокуратури, поліції та Служби безпеки затримують від восьми до 16 корупціонерів. Але далеко не всі обвинувальні акти доходять до суду. І лише п’ята частина фігурантів розглянутих проваджень потрапляє за ґрати.

У Китаї з корупціонерами борються радикально: за останні десять років розстріляно 20 тисяч чиновників і стільки ж ув’язнено. Але, як визнають самі китайці, корупція остаточно не подолана навіть у них...

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
«Паски» затягуються
Читати
Хліб є...
Читати
...Та нема сала і м’яса
Читати
Ягідники наступають
Читати
Хвороби — від ґрунту
Читати
Виявляється, не знав
Читати
Землю продовжують скуповувати
Читати
Чи довго так протягнемо?
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове