Архів
Понеділок,
18 червня 2018 року

№ 46 (19593)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Соняшник

Соняшник № 737

Наш куточок для синів і дочок

Куточок підготувала Олена КОЩЕНКО. Малював Олексій КОХАН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Це цікаво

Хмарочоси рвуться в небо

Будинки на сталевих каркасах зі скла і бетону на понад 50 поверхів прийнято називати хмарочосами. Здебільшого це офісні центри, житлові будівлі і готелі. На планеті таких уже тисячі, й будівництво їх дедалі набирає обертів…

РОЗКИДАНІ по світу будівельні компанії не просто споруджують такі вежі, вони ще й ніби змагаються між собою: хто зведе найвищу, найкрасивішу і найоригінальнішу. Завдяки сучасним технологіям та будівельним матеріалам часом це виходять такі архітектурні й інженерні шедеври, що їм, як і людям при народженні, навіть присвоюють власні імена.

Так, нещодавно стало відомо, що в китайському місті Шеньчжень почалося будівництво хмарочоса заввишки 668 метрів. Це буде міжнародний центр «Shimao Shenzhen-Hong Kong InternationaCentre», сумарна площа всіх поверхів якого перевищить 322 тисячі квадратних метрів. Вежа умістить мало не цілий квартал звичних для пересічного великого міста споруд. Зокрема, тут розташуються апартаменти, офіси компаній, п’ятизіркові готелі, торговельні центри, міжнародні школи, концертні зали і виставкові центри…

Завершення будівництва заплановане на 2024 рік. Це дуже амбітний проект, адже хмарочос перевершить найвищу будівлю в Піднебесній — 632-метрову Шанхайську вежу — і всього «якихось» 196 метрів недотягне до найвищої споруди на Землі — 828-метрової башти «Бурдж-Халіфа», що в місті Дубай Об’єднаних Арабських Еміратів. І хоча на 2021-й у столиці ОАЕ ще заплановано добудувати 711-метрову вежу «Dubai One Tower», китайська все одно буде найвищою спорудою у своїй країні.

А тим часом архітектори, зазираючи у завтра, вже проектують споруди заввишки кілометр і вище. Хоча існують труднощі у підборі матеріалів, які в такому разі мають замінити цемент та сталь, і у визначенні альтернативи традиційним ліфтам. Для цього розроблені нові будівельні матеріали і технології, які пройшли випробування у різних кліматичних умовах та на різних ґрунтах. І їм уже знайшлося застосування.

Так, на березі Червоного моря у місті-порту Джидда на заході Саудівської Аравії споруджують 162-поверхову «Королівську вежу» («Kingdom Tower»). Її проектна висота — 1 кілометр 10 метрів. Після завершення будівництва (це має статись уже на початку наступного року) справді грандіозна і за багатьма показниками технологічно новаторська будова має стати центром району, де житимуть 80 тисяч чоловік. У «Королівській вежі» розмістяться розкішні житлові квартали (так, саме квартали: всередині там будуть вулички, що виводитимуть на озеленені тераси), офісні приміщення, обсерваторія, готель «Four Seasons» і найвища в світі тераса на 157-му поверсі.

Проте чи не найамбітніший проект усе ж існує поки що на папері. Нині ведеться його обговорення, а утвердження запланували на 2020 рік. Мова про зведення в Об’єднаних Арабських Еміратах будинку-велетня, вдвічі вищого за його земляка «Бурдж-Халіфа». 1600-метровий велетень іще тільки в проекті, а вже відоме його майбутнє ім’я — «Mile-High Tower».

А втім, і це вже не межа для світових проектувальників і винахідників. Торік американські інженери представили модель хмарочоса заввишки… п’ять кілометрів! Уявіть: його вікна протягом однієї хвилини зможуть перетворюватися на балкони з допомогою моторизованого механізму. Крім того, деякі елементи споруди будуть надруковані на… 3D-принтері. Більше того, шляхом впровадження інноваційних матеріалів інженери пропонують створити рухливий хмарочос. Що­правда, звучить нереалістично — навіть не вкладається в уяві. Нехай це поки що так. Адже ми живемо у час такого стрімкого розвитку технологій, що з часом так само розширюються і межі уяви людства. І, можливо, комусь із сьогоднішніх юних читачів «Соняшника» доведеться проектувати такі розумні будинки і в Україні.

Версія для друку          До списку статтей

Загадки

Нова посудина, а вся в дірках.

* * *

У річці купається — в сорочку не вдягається, в повітрі літає — завжди сухе буває.

* * *

Білий, як сніг, у пошані у всіх, до рота попав, там і пропав.

* * *

Чорний, а не крук, рогатий, а не віл, шість ніг без копит.

 

  • Криптограма

Добери ключі

Перед вами зашифрований повчальний вислів. Спробуйте його прочитати. Цифри треба замінити буквами, щоб утворилися слова. Певній цифрі відповідає певна буква. Слова-підказки — нижче.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове