Архів
Понеділок,
18 червня 2018 року

№ 46 (19593)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Соняшник

Соняшник № 737

Наш куточок для синів і дочок

Куточок підготувала Олена КОЩЕНКО. Малював Олексій КОХАН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Мандрівка в дивосвіт

Не дратуйте носорога

Назва дуже влучно характеризує звіра, адже великий ріг на носі є його невід’ємним атрибутом. У природі носороги зустрічаються тільки в Африці і Азії. Вони перебувають на межі вимирання і занесені до Червоної книги… Чи знаєте ви ще щось цікаве про цих тварин?

НОСОРІГ — другий за розмірами (після слона) сухопутний ссавець на планеті. Довжина його тіла може сягати п’яти метрів, висота — 2,5 м, а вага — до 3,5 тонни.

Кольори носорогів залежать від їх виду, власне, на перший погляд здається, що назви останніх походять від їхнього забарвлення: білий носоріг, чорний носоріг. Утім, не все тут так очевидно і однозначно. Справа в тому, що справжній колір шкіри як білого, так і чорного носорога однаковісінький — сіро-коричневий, але вони дуже полюбляють валятися на різноманітному ґрунті, який «фарбує» їх у різні кольори, звідси й пішли їх назви.

Голова носорога довга і вузька з відкритим чолом. Між носовими кістками і чолом є ввігнутість, чимсь схожа на сідло. Маленькі очі носорога з карими або чорними зіницями своїми розмірами мають контрастний вигляд на тлі великої голови. Щоправда, зір у них слабкий, вони здатні бачити тільки рухомі предмети з відстані не більш як 30 метрів. Окрім того, очі розташовані з боків, що не дає їм як слід розглянути той або інший об’єкт, вони бачать його спочатку одним оком, затим другим.

А втім, нюх у носорогів, навпаки, розвинений відмінно, і саме на нього вони покладаються найбільше. Цікаво, що об’єм носової порожнини у тварин більший, ніж головного мозку.

Вуха носорогів схожі на трубки, які постійно обертаються, вловлюючи навіть найслабкіші звуки. Вони досить добре чують.

Всі носороги мають товсту шкіру, яка практично повністю позбавлена шерсті.

Проте візитівкою цієї істоти все ж є її ріг. Що цікаво, залежно від виду у носорога на носі може рости як один, так і два роги, причому другий розташований ближче до голови і менший за розміром. Роги носорогів складаються з керотину. До речі, з цього ж білка формуються волосся і нігті у людини, голки у дикобразів, пір’я у птахів і панцир у броненосця.

Розвивається ріг з епідермісу шкіри носорогів. У молодих особин при пораненні ріг відновлюється, у старих — ні. В цілому всі функції рога ще не до кінця вивчені зоологами. Проте вчені помітили такий цікавий факт: якщо у самки носорога видалити ріг, то вона перестане цікавитися своїм потомством.

Володарем самого довгого рога є білий носоріг — у нього він досягає 158 см завдовжки. В наш час із колись численної родини носорогів збереглося лише п’ять видів. При цьому три з них мешкають в Південно-Східній Азії (це індійський, суматранський і яванський носороги) і ще два — в Африці (це чорний і білий носороги).

Це дуже обережні тварини, тому в тому числі від нас, людей, вони намагаються триматися якнайдалі, але, відчувши небезпеку, завжди нападають першими, причому дуже агресивно. Розлючений носоріг може бігти зі швидкістю 40-45 кілометрів за годину, і ніщо не здатне зупинити таку громадину. Так, він може легко перекинути легковий автомобіль, якщо тільки той трапиться йому на шляху.

Носоріг — тварина травоїдна, однак дуже ненажерлива. Зазвичай пересічно з’їдає до 75 кг рослинної їжі на день. Основною його поживою є трава і опале листя дерев. Чорні та індійські носороги не проти поласувати пагонами дерев і чагарників. Цукровий очерет є улюбленими ласощами індійського носорога, тоді як суматранському до смаку різні фрукти, надто інжир та плоди манго.

Жителі Європи вперше побачили носорога лише 1513 року, його подарував португальським мореплавцям індійський раджа Камбей. Спершу дивовижного звіра виставляли на потіху юрбі, затим португальці вирішили відправити його як подарунок Папі Римському, але дорогою на кораблі носоріг якимсь чином проламав борт корабля, через що затонула і тварина, і саме судно.

Цікаво, що саме слово «носоріг» зустрічається в назві багатьох інших тварин. Наприклад, існує жук-носоріг, гадюка-носоріг, птах-носоріг, ігуана-носоріг, риба-носоріг. Всі вони мають роги, що робить їх схожими на нашого нинішнього героя — носорога.

Версія для друку          До списку статтей

Загадки

Нова посудина, а вся в дірках.

* * *

У річці купається — в сорочку не вдягається, в повітрі літає — завжди сухе буває.

* * *

Білий, як сніг, у пошані у всіх, до рота попав, там і пропав.

* * *

Чорний, а не крук, рогатий, а не віл, шість ніг без копит.

 

  • Криптограма

Добери ключі

Перед вами зашифрований повчальний вислів. Спробуйте його прочитати. Цифри треба замінити буквами, щоб утворилися слова. Певній цифрі відповідає певна буква. Слова-підказки — нижче.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове