Вівторок, 12 червня 2018 року № 44 (19591)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19591/print.php?n=39167

  • У Верховній Раді

Iз ВАКСом і без Данилюка

Марина ТІШКОВА.

Найрезонансніший здобуток минулого пленарного четверга, як і загалом цієї сесії, — ухвалення Закону «Про Вищий антикорупційний суд» (ВАКС). Загалом за два завершальні дні розглянуто дев’ять проектів законів та постанов, ухвалено три закони.

315 «за» депутати «благословили» створення ВАКСу. Не дуже багато нормативно-правових актів дістали підтримку конституційної більшості голосів, особливо наприкінці каденції, коли політичні пристрасті закономірно дещо пригасли, аби, за традицією, спалахнути з небувалою силою у передвиборний період. Отже, що маємо в результаті довгої та напруженої роботи?

Вищий антикорупційний суд (ВАКС) буде здійснювати правосуддя як перша і апеляційна інстанція в кримінальних провадженнях щодо злочинів, що належать до його компетенції. Передбачено, що він має бути сформований протягом року з моменту набуття законом чинності (а почне свою роботу за умови призначення за результатами конкурсу не менше 35 суддів.

Оцінюватимуть їхню доброчесність та допомагатимуть у підготовці рішення щодо призначення шість міжнародних експертів, котрих обиратимуть на підставі пропозицій міжнародних організацій. Не допускаються до конкурсу особи, які останні 10 років працювали в правоохоронних органах, на політичних посадах, мають представницький мандат, перебували у керівних органах чи в договірних відносинах із якоюсь політичною партією.

Друге не менш важливе рішення — відставка О. Данилюка з посади міністра фінансів. До речі, Державна фіскальна служба веде проти нього розслідування, пов’язане з несплатою близько 700 тисяч гривень податків. Іще торік улітку генпрокурор Ю. Луценко звернувся до Кабінету міністрів з проханням звільнити міністра, який начебто не залишив свого бізнесу та зберігав мінімум до 2015 року британський паспорт. Наприкінці травня посилилися суперечки між Данилюком та чільником уряду. Перший направив лист до G7, в якому «пожалівся» на утиски...

Минулого четверга за відставку Данилюка проголосувало 254 депутати. Екс-міністр заявив: звільнили, бо «не хотів роздавати гроші на проекти депутатів». Виконання його обов’язків покладено на першого заступника О. Маркову.

У п’ятницю під час традиційної «Години запитань до уряду» про стан справ у довіреній галузі поінформував міністр юстиції П. Петренко. Об’єкт його гордості — «аліментне» законодавство: за кілька місяців майже півмільйона дітей отримали заборговані несумлінними батьками гроші — сукупно 1,6 мільярда гривень (на 70% більше, ніж торік).

У планах — збільшення мінімального розміру аліментів, запровадження фінансових санкцій стосовно боржників (за несплату коштів понад рік — 20% штрафу, понад два — 30% і так далі), притягнення до кримінальної відповідальності злісних порушників, обмеження можливості доступу до керівних посад і, що важливо, до системи держслужби.

Звично подискутувавши з членами уряду, депутати після досить важкого тижня розійшлися: хто — відпочивати, хто — працювати в комітетах (є й такі!). Наступне пленарне засідання — 19 червня.