Архів
Вівторок,
12 червня 2018 року

№ 44 (19591)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  • За рубежем
Вистачає й внутрішніх проблем

КАНАДА. У місті Мальбе провінції Квебек завершився саміт країн «Великої сімки».

Докладніше...
Безпрецедентний саміт

У СІНГАПУРІ сьогодні має відбутися офіційна зустріч президента США Дональда Трампа і лідера КНДР Кім Чен Ина.

Докладніше...
Гостинність має межі

НІМЕЧЧИНА. Уряд анонсував перегляд політики щодо біженців.

Докладніше...
Кабель і дипломатична нота

ЯПОНІЯ висловила ще один протест Росії.

Докладніше...
Грошова ін’єкція проти гіперінфляції

АРГЕНТИНА погодилась на умови МВФ і отримає 50 мільярдів доларів допомоги.

Докладніше...
Перейшли від слів до дій

ІТАЛІЯ. Уряд країни виконав свої погрози і закрив порти для кораблів із врятованими у Середземному морі біженцями.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Освіта

ЗНО: знову зі скандалом

Олена БЕГМА.

Як уже повідомляла наша газета, 1 червня відбулося зовнішнє незалежне оцінювання з англійської мови, яке склали 84 000 абітурієнтів. Нині його було проведено в істотно зміненому форматі: крім тестових рівнів різної складності запроваджено новий обов’язковий етап — аудіювання.

ЦЕ голосове завдання, котре допомагає визначити, як випуск­ник сприймає на слух іноземну вимову. Абітурієнтам в екзаменаційній аудиторії давали прослухати касету з текстом, начитаним носієм мови. Потім учасники тестування мали письмово відповісти на супровідні запитання…

Аудіювання стало найпровальнішим завданням для учасників тестування. Відразу після складання цього іспиту почався «розбір польотів» з участю абітурієнтів, їхніх батьків і педагогів. Соціальні мережі заполонили гнівні дописи на адресу освітніх чиновників. Майбутні студенти скаржилися на поганий звук у пристроях та незрозумілу вимову диктора. Тому, мовляв, вони проходили аудіювання мало не навмання.

На «гарячу лінію» МОН посипалися скарги з вимогою провести повторне ЗНО з англійської. Коментуючи ситуацію, чільниця міністерства Лілія Гриневич наголосила, що для читання текстів були запрошені саме носії мови. «Якщо ви дійсно знаєте мову, то повинні розуміти, що говорять її носії. У тестових завданнях були три аудіофрагменти різної складності. І так само люди у житті говорять з різним акцентом, в різних країнах і з різними темпами», — зазначила міністр.

Проте пообіцяла, що «всі скарги розглянуть», і що ті з абітурієнтів, які вчасно подали апеляцію і претензії яких апеляційні комісії регіональних центрів оцінювання якості освіти визнають обґрунтованими, зможуть перескласти тест 4 липня.

А тим часом хотілося б, аби Міністерство освіти і науки дослухалося думки експертів і, зрештою, зробило правильні висновки. Ситуація з аудіюванням засвідчила істотну прогалину у викладанні учням англійської мови. Та хіба тільки англійської? В українських школах під час вивчення будь-якої іноземної мови діти дуже мало нею говорять. Окрім того, практично не слухають аудіо та не дивляться відео. Натомість «налягають» на зазубрення граматичних форм і слів. Звісно, якщо дитина в школі не була підготовлена, вчитель не давав їй слухати відповідні записи англійською мовою, то їй складно було сприйняти на ЗНО автентичний запис.

Тоді як у програмах з вивчення іноземних мов у школах країн, на які сьогодні в освітньому просторі прийнято рівнятися, аудіювання, мовна практика займають більшу частину навчальної програми. Доцільність саме такого підходу до опанування мови в школі підтвердило, зокрема, й нещодавнє дослідження міжнародного освітнього центру «Education First», проведене серед сімдесяти країн щодо знання учнями англійської як іноземної. Рейтинг володіння нею у старших класах очолила Швеція, на другому місці — голландці… Україна посіла 33-ту сходинку і належить до країн із «посереднім рівнем знання англійської мови учнями». Тобто загалом на «трієчку». Так що, як бачимо, нашим педагогам і учням, а передовсім Міністерству освіти і науки, яке цього року, до слова, тільки на технічне обладнання для проведення аудіювання на ЗНО з англійської мови витратило 17,5 мільйона гривень, є над чим замислитись.

Поки що всім учасникам ЗНО з англійської в очікуванні оголошення результатів тестування залишається сподіватись на удачу. Повідомлено, що встановлення порога «склав/не склав» та визначення результатів ЗНО з англійської мови відбудеться за підсумками засідання експерт­ної комісії Українського центру оцінювання якості освіти не пізніше 14 червня.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Заробітчани «витягують» економіку
Читати
Дали «добро» на зняття імунітету
Читати
Підсумки безвізу
Читати
Несемо мир, але не собі
Читати
Остерігайтеся підробок
Читати
Одні зберігають...
Читати
...Iнші продають
Читати
Чия земля? ОТГ
Читати
Пильнуйте за дітьми
Читати
Новий «тарифокомандувач»
Читати





 Мал. А. Василенка.

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове