П’ятниця, 8 червня 2018 року № 43 (19590)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19590/print.php?n=39145

Прохолода для теплиці

Галина СИТНИК.

м. Київ.

МАЮЧИ теплицю, можна не тільки ранні овочі вирощувати, а й сімейний бюджет поповнювати. Втім, господарювати в цій споруді треба вміло.

З настанням літа температура повітря в теплиці зашкалює за плюс 50ОС (далі градусник просто божеволіє від спеки). Виникає необхідність уберегти рослини від перегріву. Адже при температурі вище 32ОC вони не здатні запилюватися. До того ж застояне повітря — ідеальне середовище для виникнення хвороб і розмноження шкідників. Відкриті навстіж двері та кватирки не надто допомагають, оскільки руху повітря в літній безвітряний день майже немає. А ставити кондиціонер у теплицю — дуже дороге задоволення.

Свої теплиці від перегріву я захищаю звичайною побілкою. Для цього використовую акрилову побілку для дерев. Вона тримається краще, ніж проста вапняна або крейдяна. Та й змивається набагато простіше. Достатньо просто помити теплицю струменем води зі шланга — і вона знову прозора. Фарбувати акриловою побілкою просто і швидко — потрібен лише валик з довгою ручкою.

Розташування моїх теплиць — схід — захід. Тобто сонце в теплицях цілий день. Дуже важливо притінити рослини від найсильнішого, денного, пекла. Тому треба зафарбувати тільки південний бік споруди.

Можна також притінити теплицю спеціальною сіткою. Проте це значно дорожче.