П’ятниця, 8 червня 2018 року № 43 (19590)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19590/print.php?n=39135

  • На зв’язку — Херсонщина

«Аграрні» податки бюджет рятують

Василь ПІДДУБНЯК.

ЗА ПЕРШІ чотири місяці року місцеві бюджети області отримали від сільгоспвиробників 70,4 млн грн єдиного податку, що на 22% більше, ніж торік.

«Лідерами зі сплати єдиного податку четвертої групи є аграрії, які працюють у Каховському, Бериславському, Новотроїцькому та Чаплинському районах. Вони забезпечили 31,4 мільйона гривень, що становить 45% від загальних надходжень податку по області», — повідомила керівник прес-служби Головного управління ДФС у Херсонській області, АР Крим та м. Севастополі Ірина Сальник.

Iз безробітних — у швачки

У СЕЛІ Станіслав Білозерського району, котре, як і інші села краю, потерпає від безробіття, стало до ладу перше підприємство у сфері легкої промисловості. На ньому почали шити корпоративний одяг для різних фірм, повідомив голова Станіславської ОТГ Володимир Желуденко.

Нині в швейному цеху працює трохи більше двох десятків швачок, але цього замало. Підприємство запрошує на роботу всіх охочих — навіть тих, що взагалі не мають професійного досвіду. Навички можна здобути за рахунок роботодавців.

Буде завод, будуть і добрива

КОМПАНІЯ «ТерраТарса» планує нинішнього року побудувати на Херсонщині завод із виробництва рідких добрив. Потужності підприємства становлять 3 млн літрів «еліксиру родючості» на рік, повідомив генеральний директор компанії Андрій Гоголєв.

У майбутньому на підприємстві планується виробляти і кристалічні добрива річним обсягом 15 тис. тонн. Першу партію поживи нове підприємство може видати вже в грудні поточного року.

Ліс охоронятимуть військовики

АБИ ЗАХИСТИТИ від пожеж ліси Херсонщини, будуть сформовані патрулі з військовослужбовців Збройних сил України. Про це повідомив голова обласної ради Владислав Мангер.

Приводом до такого рішення стала нещодавня масштабна пожежа. Котра, як дослідили фахівці, виникла в результаті зумисного підпалу. Підступний вогонь за одним заходом знищив понад 600 гектарів рукотворних лісів, призначення яких — оберігати від піщаних бур села і поля Лівобережжя Дніпра.

Декомунізували і канал

НА СЕСІЇ обласної ради депутати проголосували за перейменування Краснознам’янського магістрального каналу, що проходить територією Скадовського та Голопристанського районів, на Олександрівський.

Згадана артерія є рукавом Північно-Кримського каналу, який зрошує значну частину Херсонської області дніпровською водою від меж села Олександрівка Голопристанського району, яке раніше мало назву Краснознам’янка.

Виготовляють брикети і пелети

ПІДПРИЄМСТВО «Піонер новітніх технологій» робить паливо з того, що додає проблем сільгоспвиробникам та комунальним господарствам. У хід ідуть трухляві дерева, старі пні, обрізані гілки, навіть кинута напризволяще дворічна солома. З цієї сировини на виробництві виготовляють брикети, пелети й тріску для твердопаливних котлів.

Новокаховське підприємство співпрацює з місцевими громадами Каховки та Берислава. Всі роботи з контурування, спилювання, розкорчовування беруть на себе фахівці, а як плату забирають те, що залишається. Втім, для підприємства радше іміджевий напрям, а не бізнесовий. «Сировини багато — тирса, відходи, і це людям створює незручності. Ми ж допомагаємо позбутись проблем. І у нас купують пелети, брикети, подрібнену деревину», — розповів директор комбінату Олександр Сидоренко.

Обережно: сарана!

НА ХЕРСОНЩИНІ спостерігається масове відродження саранових у так званих місцях резервації. Про це повідомили у ГУ Держспоживслужби в Херсонській області. Відродження саранових фахівці відстежують в області з третьої декади травня на пасовищах, занедбаних полях, берегах каналів та інших в місцях, де легка структура ґрунту і не проводився обробіток понад чотири роки.

«Хочемо заздалегідь попередити сільгоспвиробників, власників будь-яких земельних угідь та голів сільських і селищних рад про небезпеку, яка може бути в нашому регіоні цього року», — повідомили у Держспоживслужбі і закликали моніторити місця резервації сарани, а у разі виникнення загрози терміново знищувати шкідливих комах.