Архів
П’ятниця,
8 червня 2018 року

№ 43 (19590)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Прохолода для теплиці

Галина СИТНИК.

м. Київ.

МАЮЧИ теплицю, можна не тільки ранні овочі вирощувати, а й сімейний бюджет поповнювати. Втім, господарювати в цій споруді треба вміло.

З настанням літа температура повітря в теплиці зашкалює за плюс 50ОС (далі градусник просто божеволіє від спеки). Виникає необхідність уберегти рослини від перегріву. Адже при температурі вище 32ОC вони не здатні запилюватися. До того ж застояне повітря — ідеальне середовище для виникнення хвороб і розмноження шкідників. Відкриті навстіж двері та кватирки не надто допомагають, оскільки руху повітря в літній безвітряний день майже немає. А ставити кондиціонер у теплицю — дуже дороге задоволення.

Свої теплиці від перегріву я захищаю звичайною побілкою. Для цього використовую акрилову побілку для дерев. Вона тримається краще, ніж проста вапняна або крейдяна. Та й змивається набагато простіше. Достатньо просто помити теплицю струменем води зі шланга — і вона знову прозора. Фарбувати акриловою побілкою просто і швидко — потрібен лише валик з довгою ручкою.

Розташування моїх теплиць — схід — захід. Тобто сонце в теплицях цілий день. Дуже важливо притінити рослини від найсильнішого, денного, пекла. Тому треба зафарбувати тільки південний бік споруди.

Можна також притінити теплицю спеціальною сіткою. Проте це значно дорожче.

Версія для друку          До списку статтей

МИ НЕ розраховуємо, звісно, шановні читачі, що, надрукувавши матеріал на тему боротьби з бур’янами, вивільнимо вас від сапки. Важке, навіть виснажливе прополювання триває і в травні, й майже увесь червень, і лягає ця робота переважно на жіночі руки. Ми лише хочемо допомогти цим рукам певними порадами, що ще може пригодитись у звільненні городу від зеленої навали. Спробуйте скористатись рекомендаціями, надто стосовно сівби природного гербіциду — гірчиці.

Інша стаття є відповіддю тим нашим шанувальникам, які писали, що не зав’язуються головки у білокачанної капусти. Дамо біологічне пояснення щодо факторів, які призводять до стрілкування. Принаймні у майбутньому городники мають їх враховувати, бо капуста — складна, так би мовити, городня культура.

Багато в кого, особливо в північних районах, минулої зими вимерз виноград, тож довелося садити молоденький. Отже, перед виноградарем стоїть просте завдання: виростити два хороших пагони. А як це зробити, як доглядати та формувати «зачіску», не женучись за листяною масою, а перенаправляючи поживні речовини з росту на дозрівання лози, розповімо в наступному «Добрику».

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове