Вівторок, 8 травня 2018 року № 34 (19581)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19581/print.php?n=38849

  • Всесвітня літня Гімназіада-2018

Медальний зорепад

Микола МОТОРНИЙ.

У марокканських містах Марракеш і Касабланка триває Всесвітня літня Гімназіада.

ІЗ ПЕРШИХ днів змагань наші юні спортсмени активно втрутилися в розподіл нагород. І вже до завершення першого змагального дня мали в своєму активі відразу п’ять медалей — одну золоту й по дві срібні та бронзові. Перше «золото» і «срібло» українській збірній здобули фехтувальниці на рапірах. Катерина Буденко у фіналі переграла подругу по команді Аліну Полозюк. «Срібло» завоював шпажист Руслан Гасанов, бронзові нагороди вибороли шаблістка Дар’я Гонцова та дзюдоїст Іван Прудіус.

Наступного дня українці майже з кожного виду ставали медалістами. На їхньому рахунку аж 29 нагород різного ґатунку. Фінальні змагання розпочалися з карате. Львів’янка Соломія Кміть із рахунком 7:3 перемогла представницю Марокко, Артем Середа — бронзовий призер.

Другу золоту медаль нашій країні у ваговій категорії до 75 кг приніс дзюдоїст Артем Бубир. Колекцію з восьми медалей різного ґатунку у різних вагових категоріях завоювали борці греко-римського стилю. Золоті медалі в Давида Самсонова і Святослава Калашнікова, «срібло» вибороли Геннадій Завертайло і Владислав Шишко. На третю сходинку п’єдесталу пошани піднялися Сергій Гринчук, Максим Куценко, Єгор Букатий і Микита Політаєв.

Чотири медалі здобули представники спортивної гімнастики. У командному багатоборстві наші дівчата вибороли «срібло». В індивідуальній абсолютній першості перше місце — в Анастасії Бачинської, «бронза» — в Тетяни Мокляк. У хлопців Назар Чепурний піднявся на другу сходинку пошани.

На рахунку збірної України з фехтування по 2 золоті і бронзові нагороди. У шпажисток Гімназіаду виграла Катерина Чорній. У Анастасії Зеленцової — «бронза». У змаганнях рапіристів переміг Данило Ткач, бронзова нагорода у Семена Булави.

Відбулися перші фінальні старти на легкоатлетичному стадіоні. Так, перше місце серед стрибунів у довжину здобула Марія Горєлова. На дистанції 400 метрів тріумфувала Наталія Дишлюк. Світлана Жульжик — друга на дистанції 800 метрів, а Єва Подгородецька — третя на стометрівці.

В індивідуальних змаганнях із художньої гімнастики «золото» — у Христини Пограничної, а «срібло» — у Вікторії Онопрієнко. У групових вправах наші дівчата стали срібними призерками.

Плавці також розпочали змагання з двох медалей. Максим Голубничий завоював «срібло» на дистанції 200 метрів брасом, а Денис Кесіль здобув бронзову медаль на дистанції 50 метрів батерфляєм.

Українські лучниці в боротьбі за третє місце виграли у представниць ОАЕ, хлопці у драматичному фіналі поступилися команді з китайського Тайбея. У міксі наша пара також виборола «срібло».

Золоту нагороду у велоспорті завоювала Тетяна Ященко.