Вівторок, 8 травня 2018 року № 34 (19581)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19581/print.php?n=38848

  • Слід на Землі

Енциклопедист, історик, педагог

Людмила СТЕЛЬМАХ
 (Кучеренко).

Недарма кажуть, що велике бачиться звіддаля. І тільки через 10-ліття, як відійшла у засвіти Віра Никанорівна Жук, можна по-справжньому оцінити масштаб її непересічної особистості.

ПРО ВІРУ ЖУК — Людину з великої літери, відомого українського історика, енциклопедиста, архівіста, вченої-болгариста, педагога, про її великий внесок у розвиток історичного краєзнавства нещодавно згадували у Полтаві з нагоди її 90-річчя.

Мабуть, немає такого періоду в історії полтавського краю чи теми, які не досліджувала б Віра Жук: козацька доба, історія церкви, історія німецьких поселенців (колоністів), топоніміка, Українська революція 1917-1921 рр. та Друга світова війна, історія освіти, науки, культури, пам’ятки природи, музейницька діяльність. Утім, особливу її увагу привертала сива давнина, зокрема й українсько-болгарські відносини. Двічі пані Віра їздила в Болгарію, що за радянських часів було непросто. Там вона вивчала стародавні джерела, спілкувалася з колегами-істориками. Сучасні вчені особливо відзначали таку рідкісну для сьогодення рису характеру Віри Жук, як наукова доброчесність. Вона й справді була глибоким знавцем джерел і дуже відповідальним редактором. Тому її на громадських засадах залучили до створення полтавського та черкаського томів фундаментальної 26-томної «Історії міст і сіл Української РСР».

Саме завдяки активній науково-пошуковій роботі Віри Никанорівни світ дізнався, що видатний винахідник і теоретик космічних польотів Юрій Кондратюк і Олександр Шаргей — одна й та ж особа. Саме Жук з’ясувала і довела справжній вік Полтави.

Віра Жук відродила історичне краєзнавство на Полтавщині і виховала цілу плеяду послідовників. Про педагога-наставника з великою повагою згадують її колишні студенти. Вона завжди пригощала тарілкою борщу чи супу сільських хлопців та дівчат, які у справах приходили до неї додому, допомагала вирішувати побутові й житейські проблеми.

У Державному архіві Полтавської області (ДАПО), де Віра Никанорівна теж працювала, вона залишила після себе помітний слід: її путівником по архівних фондах користуються й досі.