Вівторок, 8 травня 2018 року № 34 (19581)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19581/print.php?n=38844

  • Конфлікт

Доріг їм мало

Ігор Галущак.

Львівська область.

Днями працівники фірми «Агролан-захід» зайшли із сільськогосподарською технікою на поле біля села Заводське в Буському районі, наміряючись обробити 60 га, хоча цій фірмі тут належить лише 23 га.

— МАЮ на цій ділянці за зареєстрованими договорами 16 гектарів, — розповідає директор ТзОВ «Захід Агро Львів» Ігор Пастущак. — Ці зайди почали обробляти й орендовану моїм підприємством землю. Мої працівники заблокували їхню техніку та викликали поліцію. Конфлікт тривав два дні. Представники фірми «Агролан-захід» пояснювали свої дії усними домовленостями з керівництвом Буської райдержадміністрації.

Натомість, як повідомив заступник директора ПП «Західний Буг» Юрій Одноріг, подібна ситуація склалась у селі Тур’є, коли компанія «Стир-Агро» почала порядкувати тут на неналежній їй земельній ділянці:

— Вони встигли обробити 20 гектарів, — обурюється аграрій. — Ми намагалися припинити ці роботи та викликали поліцію.

Юрій Одноріг розповідає, що відтак відбулася зустріч із керівництвом району, на якій довелося із документами в руках доводити, що «Стир-Агро» не має тут жодного навіть квадратного сантиметра землі.

Вищезгадані фірми, які стали порядкувати на чужих землях, офіційно належать громадянам Туреччини — Онуру Четінджевізу, Іхсану Четінджевізу та Їлдизу Біролу, які є власниками фірми «Онур», що займається будівництвом та ремонтом автодоріг у Львівській області.

— Проблеми із турками почалися торік. Тому 15 серпня 2017 року відбулася зустріч у Буській райдержадміністрації з участю її голови Петра Мороза, начальника департаменту АПК Львівської обл­держадміністрації Наталії Хмиз та фермерів. Останні скаржились, що голова РДА лобіює інтереси фірми «Онур» щодо передачі їм в оренду землі. Тоді нам пообіцяли, що ситуація буде залагоджена. Але, як бачимо, нічого не змінилося, — говорить Юрій Одноріг.

Голова асоціації фермерів Львівщини Ярослав Кардаш вважає, що такі дії представників «Онура» відбуваються під захистом районної ради та за повного ігнорування ситуації обласною.

— Ця ж фірма захоплює землі й у Бродівському районі. Там розорюють пасовища, меліоровані площі, порушують водоохоронні зони річок, змінюють цільове призначення землі без погодження будь з ким. Звечора в суботу заходить техніка на пасовище, починають орати, на ранок неділі поле вже засіяне.

Голова ФГ «Нива золота» Олег Репа зауважив, що фермерів несправедливо звинувачують у тому, що вони, мовляв, не укладають договорів із пайовиками.

— Але ж ми в тому не винні, — наголошує він. — Нам навмисне постійно ускладнюють процес оформлення договорів.

Директор новоствореного фермерського господарства «Успіх Агро» Микола Бровко також мав справу з компанією «Онур»:

— Сподівався на їхню порядність. Але згодом я був першим у районі, хто став перед їхнім трактором. Потім домовилися, що 2017 року вони заплатять мені орендну плату. Проте не заплатили ні копійки досі...

За словами Ярослава Кардаша, новостворені холдинги з іноземними кінцевими бенефіціарами нерідко обіцяють золоті гори:

— Така ситуація не тільки на Львівщині, а всюди в Україні. Вони послідовно знищують місцевого господаря. Потім запровадять таку орендну плату, яка їм вигідна. А пайовики, що купилися на солодкі обіцянки, вже не можуть нічого змінити.

Тому галицькі фермери вимагають від української влади прийняти закони, які б чіткіше регулювали орендні відносини. Зокрема, щоб пріоритетне право на оренду української землі мали фермери, які жили тут і обробляли її з діда-прадіда.