Архів
Вівторок,
8 травня 2018 року

№ 34 (19581)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вербиченька
  • За рубежем
Притримайте Трампа

НІМЕЧЧИНА застерегла США від розірвання ядерної угоди з Іраном.

Докладніше...
Третій прихід самодержця

РОСІЯ. Уряд пішов у відставку.

Докладніше...
Довгоочікувані вибори

ЛІВАН. Відбулись перші за останні дев’ять років парламентські вибори.

Докладніше...
Мігранти як виклик безпеці

ФРАНЦІЯ зробила крок до посилення міграційного законодавства.

Докладніше...
Багатостраждальна провінція

АФГАНІСТАН. Знову у східній провінції Хост стався вибух.

Докладніше...
Каталонія вирує

ІСПАНІЯ. Прихильники незалежності Каталонії знову висувають свого лідера Карлеса Пучдемона на посаду глави місцевого уряду.

Докладніше...
Не продихнути

ПАКИСТАН. Поблизу кордону з Індією температура повітря сягнула +50 градусів.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Слід на Землі

Енциклопедист, історик, педагог

Людмила СТЕЛЬМАХ
 (Кучеренко).

Недарма кажуть, що велике бачиться звіддаля. І тільки через 10-ліття, як відійшла у засвіти Віра Никанорівна Жук, можна по-справжньому оцінити масштаб її непересічної особистості.

ПРО ВІРУ ЖУК — Людину з великої літери, відомого українського історика, енциклопедиста, архівіста, вченої-болгариста, педагога, про її великий внесок у розвиток історичного краєзнавства нещодавно згадували у Полтаві з нагоди її 90-річчя.

Мабуть, немає такого періоду в історії полтавського краю чи теми, які не досліджувала б Віра Жук: козацька доба, історія церкви, історія німецьких поселенців (колоністів), топоніміка, Українська революція 1917-1921 рр. та Друга світова війна, історія освіти, науки, культури, пам’ятки природи, музейницька діяльність. Утім, особливу її увагу привертала сива давнина, зокрема й українсько-болгарські відносини. Двічі пані Віра їздила в Болгарію, що за радянських часів було непросто. Там вона вивчала стародавні джерела, спілкувалася з колегами-істориками. Сучасні вчені особливо відзначали таку рідкісну для сьогодення рису характеру Віри Жук, як наукова доброчесність. Вона й справді була глибоким знавцем джерел і дуже відповідальним редактором. Тому її на громадських засадах залучили до створення полтавського та черкаського томів фундаментальної 26-томної «Історії міст і сіл Української РСР».

Саме завдяки активній науково-пошуковій роботі Віри Никанорівни світ дізнався, що видатний винахідник і теоретик космічних польотів Юрій Кондратюк і Олександр Шаргей — одна й та ж особа. Саме Жук з’ясувала і довела справжній вік Полтави.

Віра Жук відродила історичне краєзнавство на Полтавщині і виховала цілу плеяду послідовників. Про педагога-наставника з великою повагою згадують її колишні студенти. Вона завжди пригощала тарілкою борщу чи супу сільських хлопців та дівчат, які у справах приходили до неї додому, допомагала вирішувати побутові й житейські проблеми.

У Державному архіві Полтавської області (ДАПО), де Віра Никанорівна теж працювала, вона залишила після себе помітний слід: її путівником по архівних фондах користуються й досі.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Вперед до диктатури?
Читати
4200 не буде
Читати
Скільки нашого газу
Читати
Хочуть, щоб ми навели лад
Читати
Розбір субсидійних «польотів»
Читати
Нарешті схаменулися
Читати
Не маємо права забути
Читати
Насправді все страшніше...
Читати
I знову «велика приватизація»
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове