Архів
Вівторок,
8 травня 2018 року

№ 34 (19581)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вербиченька
  • За рубежем
Притримайте Трампа

НІМЕЧЧИНА застерегла США від розірвання ядерної угоди з Іраном.

Докладніше...
Третій прихід самодержця

РОСІЯ. Уряд пішов у відставку.

Докладніше...
Довгоочікувані вибори

ЛІВАН. Відбулись перші за останні дев’ять років парламентські вибори.

Докладніше...
Мігранти як виклик безпеці

ФРАНЦІЯ зробила крок до посилення міграційного законодавства.

Докладніше...
Багатостраждальна провінція

АФГАНІСТАН. Знову у східній провінції Хост стався вибух.

Докладніше...
Каталонія вирує

ІСПАНІЯ. Прихильники незалежності Каталонії знову висувають свого лідера Карлеса Пучдемона на посаду глави місцевого уряду.

Докладніше...
Не продихнути

ПАКИСТАН. Поблизу кордону з Індією температура повітря сягнула +50 градусів.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Конфлікт

Доріг їм мало

Ігор Галущак.

Львівська область.

Днями працівники фірми «Агролан-захід» зайшли із сільськогосподарською технікою на поле біля села Заводське в Буському районі, наміряючись обробити 60 га, хоча цій фірмі тут належить лише 23 га.

— МАЮ на цій ділянці за зареєстрованими договорами 16 гектарів, — розповідає директор ТзОВ «Захід Агро Львів» Ігор Пастущак. — Ці зайди почали обробляти й орендовану моїм підприємством землю. Мої працівники заблокували їхню техніку та викликали поліцію. Конфлікт тривав два дні. Представники фірми «Агролан-захід» пояснювали свої дії усними домовленостями з керівництвом Буської райдержадміністрації.

Натомість, як повідомив заступник директора ПП «Західний Буг» Юрій Одноріг, подібна ситуація склалась у селі Тур’є, коли компанія «Стир-Агро» почала порядкувати тут на неналежній їй земельній ділянці:

— Вони встигли обробити 20 гектарів, — обурюється аграрій. — Ми намагалися припинити ці роботи та викликали поліцію.

Юрій Одноріг розповідає, що відтак відбулася зустріч із керівництвом району, на якій довелося із документами в руках доводити, що «Стир-Агро» не має тут жодного навіть квадратного сантиметра землі.

Вищезгадані фірми, які стали порядкувати на чужих землях, офіційно належать громадянам Туреччини — Онуру Четінджевізу, Іхсану Четінджевізу та Їлдизу Біролу, які є власниками фірми «Онур», що займається будівництвом та ремонтом автодоріг у Львівській області.

— Проблеми із турками почалися торік. Тому 15 серпня 2017 року відбулася зустріч у Буській райдержадміністрації з участю її голови Петра Мороза, начальника департаменту АПК Львівської обл­держадміністрації Наталії Хмиз та фермерів. Останні скаржились, що голова РДА лобіює інтереси фірми «Онур» щодо передачі їм в оренду землі. Тоді нам пообіцяли, що ситуація буде залагоджена. Але, як бачимо, нічого не змінилося, — говорить Юрій Одноріг.

Голова асоціації фермерів Львівщини Ярослав Кардаш вважає, що такі дії представників «Онура» відбуваються під захистом районної ради та за повного ігнорування ситуації обласною.

— Ця ж фірма захоплює землі й у Бродівському районі. Там розорюють пасовища, меліоровані площі, порушують водоохоронні зони річок, змінюють цільове призначення землі без погодження будь з ким. Звечора в суботу заходить техніка на пасовище, починають орати, на ранок неділі поле вже засіяне.

Голова ФГ «Нива золота» Олег Репа зауважив, що фермерів несправедливо звинувачують у тому, що вони, мовляв, не укладають договорів із пайовиками.

— Але ж ми в тому не винні, — наголошує він. — Нам навмисне постійно ускладнюють процес оформлення договорів.

Директор новоствореного фермерського господарства «Успіх Агро» Микола Бровко також мав справу з компанією «Онур»:

— Сподівався на їхню порядність. Але згодом я був першим у районі, хто став перед їхнім трактором. Потім домовилися, що 2017 року вони заплатять мені орендну плату. Проте не заплатили ні копійки досі...

За словами Ярослава Кардаша, новостворені холдинги з іноземними кінцевими бенефіціарами нерідко обіцяють золоті гори:

— Така ситуація не тільки на Львівщині, а всюди в Україні. Вони послідовно знищують місцевого господаря. Потім запровадять таку орендну плату, яка їм вигідна. А пайовики, що купилися на солодкі обіцянки, вже не можуть нічого змінити.

Тому галицькі фермери вимагають від української влади прийняти закони, які б чіткіше регулювали орендні відносини. Зокрема, щоб пріоритетне право на оренду української землі мали фермери, які жили тут і обробляли її з діда-прадіда.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Вперед до диктатури?
Читати
4200 не буде
Читати
Скільки нашого газу
Читати
Хочуть, щоб ми навели лад
Читати
Розбір субсидійних «польотів»
Читати
Нарешті схаменулися
Читати
Не маємо права забути
Читати
Насправді все страшніше...
Читати
I знову «велика приватизація»
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове