П’ятниця, 4 травня 2018 року № 33 (19580)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19580/print.php?n=38821

  • Дивосвіт навколо нас

Молодість року

Михайло МОРОЗ.

ТРАВЕНЬ — пора незвичайної чарівності. Недарма цей період називають молодістю року. У цього місяця завжди найбільше турбот. Що не встигли зробити його молодші брати — довершує він у полі, в садах і лісах, на луках. Сил, наснаги і досвіду у нього досхочу. Причому все робить упевнено, нестримно і красиво.

Здається, ще зовсім недавно нас оточували чорні та сірі кольори, а нині зелене намисто одягнули уже більшість дерев. Придивіться, як ніжно тріпочуть на вітрі листочки тополі і горобини, прислухайтеся, як тріскають бруньки у лип і кленів. Своєрідними тичиночними нитками обвішані гілки ясенів. Постійте під деревом — і відчуєте духмяний запах. Це пахнуть листочки. Коли зелені пластинки розростуться і зміцніють, смолянистий шар зникне, а разом із ним і весняний аромат листя.

Та п’янкий запах весни залишиться надовго. Бо він у кожній квітці, що так жадібно розкриває сонцю свої ніжні пелюстки. Справжній квітковий розмай! Хіба можна пройти повз вогнища тюльпанів, не замилуватися кетягами бузку, не захмеліти від п’янкого запаху черемхи. А білий цвіт вишневих і яблуневих садів! Справжня барвиста повінь! Здається, що між квітами, деревами і кущами триває своєрідне змагання — хто здивує і потішить матінку-природу найкрасивішими кольорами.

Окремої уваги заслуговує дуб. Він найпізніше пробуджується від зимового сну і починає одягати зелене вбрання. Йому байдуже, що довкола нього усі дерева давно вже причепурилися. Зате восени довше всіх був зелений. До речі, пізнє розпускання дуба є причиною того, що на його вітах майже немає пташиних гнізд. Бо селяться птахи здебільшого між густою кроною: так безпечніше і затишніше.

Щоправда, самі строки прильоту залежать в основному від наявності корму. Ті птахи, що живляться насінням рослин, прилітають раніше комахоїдних. А тому зараз іще не почуєте флейтові посвисти чорного та співучого дроздів, мелодійну, трохи журливу пісеньку вільшанки. Та й солов’їних пісень іще треба чекати. Втім, не довго, пташине дзвінкоголосся — це візитна картка травня. У травні концертна програма у птахів найнасиченіша, адже наступного місяця, коли настане час догляду за малятами, батькам буде не до співу.

Слід зазначити, що особливим художнім смаком вирізняються співочі птахи. У більшості із них кубельце нагадує маленьку корзинку, сплетену із травинок, тонких стеблинок, скріплених мохом і лишайниками, слиною, нитками павутини. Зокрема, у щигликів і зябликів кубельця схожі на півкулю. Дрозди місять глину або сиру землю. Чимало птахів самі виготовляють будівельні матеріали. Наприклад, синиця, ремез спочатку пряде нитки із розмочених стебел кропиви, а потім, зіткавши войлочний килимок, зшиває його волосинами, міцними травинками. В іволги хатинка схожа на колиску, яка, наче гамак, натягнута високо на дереві між двома сучками.

Починається активне життя у звірів. Вилазять із нір погрітися на сонці лисенята і зайченята. З’явилося уже потомство і в їжаків. Цікаво, що новонароджені їжачки — гладенькі, колючками вони обростуть згодом. Причому усі сімейні клопоти стосовно догляду за малятами лягають на плечі матері.

Та не тільки співом наповнені сади, ліси й луки. Прислухайтеся — і ви почуєте дзижчання, якого найбільше у густій траві. Це прокинулося від сплячки сімейство комах. Чимало з них скинули свій «зимовий одяг» і купаються у теплих сонячних променях. До речі, масовий виліт комах не випадково збігається з масовим цвітінням дерев і квітів. Комахи активно сприяють запиленню рослин. Травень — перший місяць і медозбору.

Ожила природа, зігріта теплом і ласкою сонця, вмита першими дощами, заколисана співом і дзвоном весни.