Вівторок, 17 квітня 2018 року № 29 (19576)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19576/print.php?n=38691

  • Закапелок чудесних хитрощів

Дивна задача

Друзі, що б ви сказали, якби в підручнику математики трапилась така задача: «Учень купив аркуш синього паперу і змішав його з аркушем жовтого. Якого кольору вийшла суміш?». Мабуть, ви подумали б, що укладачі підручника жартують. Бо як можна змішати синій папір із жовтим? Але насправді це все-таки можливо. І хоча в підручниках такої задачі немає, ми з вами зараз її розв’яжемо.

Зробіть дзиґу. Її ніжка — з сірника, коло — з білого картону. Розділіть картонний диск на чотири сектори, два з яких зафарбуйте у синій колір, а решту — у жовтий. Це у нас буде жовтий і синій папір із задачі. Щоби змішати їх, запустіть дзиґу. І тоді у вас на очах синій і жовтий кольори ніби зіллються… Який колір вийшов? Зелений!

Ось ми і розв’язали цю дивну задачу. І відповідь вийшла теж трохи дивна. Та насправді все правильно: скільки не запускай дзиґу при обертанні, вона завжди здаватиметься зеленою.

Ну а якщо змішати червоний папір із жовтим? А червоний із синім? Зробіть такі дзиґи і перевірте, що виходить при їх обертанні.

А втім, найцікавішою дзиґа вийде, коли змішати всі сім кольорів веселки. Для цього розділіть диск дзиґи на вісім секторів, сім із яких послідовно зафарбуйте в червоний, оранжевий, жовтий, зелений, блакитний, синій і фіолетовий кольори. Восьмий сектор поки що залишимо білим.

Запустіть дзиґу. І ви побачите, що диск став… майже білий! Щоб точніше підігнати колір дзиґи до білого, скористайтесь білим сектором, який слугує для налаштування. Якщо, приміром, дзиґа при обертанні видається рожевуватою, злегка підфарбуйте білий сектор у зелений. Пробуючи і поступово підсилюючи фарбу, зможете отримати майже чистий білий колір. А якщо при обертанні дзиґи тло видається зеленуватим, фарбуйте восьмий сектор у рожевуватий. Поступово посилюючи фарбу, ви зможете отримати майже чистий білий колір.

Чому так виходить? Відповідь на це запитання пошукайте у підручниках фізики в розділі «Оптика».