Архів
Вівторок,
17 квітня 2018 року

№ 29 (19576)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Соняшник

Соняшник № 734

Наш куточок для синів і дочок

Куточок підготувала Олена КОЩЕНКО. Малював Анатолій ВАСИЛЕНКО.


Версія для друку          До списку статтей
  • Закапелок чудесних хитрощів

Дивна задача

Друзі, що б ви сказали, якби в підручнику математики трапилась така задача: «Учень купив аркуш синього паперу і змішав його з аркушем жовтого. Якого кольору вийшла суміш?». Мабуть, ви подумали б, що укладачі підручника жартують. Бо як можна змішати синій папір із жовтим? Але насправді це все-таки можливо. І хоча в підручниках такої задачі немає, ми з вами зараз її розв’яжемо.

Зробіть дзиґу. Її ніжка — з сірника, коло — з білого картону. Розділіть картонний диск на чотири сектори, два з яких зафарбуйте у синій колір, а решту — у жовтий. Це у нас буде жовтий і синій папір із задачі. Щоби змішати їх, запустіть дзиґу. І тоді у вас на очах синій і жовтий кольори ніби зіллються… Який колір вийшов? Зелений!

Ось ми і розв’язали цю дивну задачу. І відповідь вийшла теж трохи дивна. Та насправді все правильно: скільки не запускай дзиґу при обертанні, вона завжди здаватиметься зеленою.

Ну а якщо змішати червоний папір із жовтим? А червоний із синім? Зробіть такі дзиґи і перевірте, що виходить при їх обертанні.

А втім, найцікавішою дзиґа вийде, коли змішати всі сім кольорів веселки. Для цього розділіть диск дзиґи на вісім секторів, сім із яких послідовно зафарбуйте в червоний, оранжевий, жовтий, зелений, блакитний, синій і фіолетовий кольори. Восьмий сектор поки що залишимо білим.

Запустіть дзиґу. І ви побачите, що диск став… майже білий! Щоб точніше підігнати колір дзиґи до білого, скористайтесь білим сектором, який слугує для налаштування. Якщо, приміром, дзиґа при обертанні видається рожевуватою, злегка підфарбуйте білий сектор у зелений. Пробуючи і поступово підсилюючи фарбу, зможете отримати майже чистий білий колір. А якщо при обертанні дзиґи тло видається зеленуватим, фарбуйте восьмий сектор у рожевуватий. Поступово посилюючи фарбу, ви зможете отримати майже чистий білий колір.

Чому так виходить? Відповідь на це запитання пошукайте у підручниках фізики в розділі «Оптика».

Версія для друку          До списку статтей

Ребус

 

Хитрий квадрат

Кожне розгадане слово однаково читається і по горизонталі, і по вертикалі.

1. Птах, який став символом миру.

2. Плід оливкового дерева.

3. Металург, фахівець ливарної справи.

4. Зосередження зору або думки на якомусь об’єкті або чиїхось словах.

5. «Чоловік» вівці.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове