П’ятниця, 13 квітня 2018 року № 28 (19575)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19575/print.php?n=38639

  • Природа і ми

Національний парк

Галина ВЕРНИГОРА.

КІРОВОГРАДЩИНА — єдина в Україні область, де досі немає жодного заповідника чи національного природного парку, тоді як у країні їх понад 50. Хоча територія краю надзвичайно багата й унікальна не тільки у природному, а й історичному аспектах. Узяти хоча б Чорний ліс — найпівденніший та найбільший масив грабово-дубових лісів як на південній межі лісостепової зони, так і загалом у Європі.

Тут збереглася реліктова флора з льодовикової епохи. Водночас ця територія — просто скарбниця рослин із Червоної книги України. Недарма Чорний ліс разом із Чутою з подачі України затверджений Постійним комітетом Бернської конвенції як об’єкт Смарагдової мережі України.

Разом із тим цей природний об’єкт цінний і в історико-культурному відношенні. Тут розташовані кілька скіфських городищ, поряд є великий масив з 250 скіфських курганів, створених у IV ст. до н.е., поселення землеробів чорноліської культури. Цією місцевістю проходив знаменитий Чорний шлях, тут переховувалися гайдамаки, гуртувалися козаки. На цих землях відбувалися події Української революції 1917 — 1921 років, ця територія входила до складу повстанської Холодноярської республіки, а в урочищі Пальчикове є могила легендарного Чорного Ворона (Миколи Скляра)…

Ще 2000 року Інститут ботаніки імені М.Г. Холодного НАН України ініціював створення Чорноліського національного природно-історичного парку загальною площею 48 тис. га, який би охопив Чорнолісько-Дмитрівський, Осотянський і Нерубаївський масиви. Але і досі не розпочата робота із розробки проекту та визначення його меж.

До справи підключилася небайдужа громадськість. У Єдиній системі електронних петицій зареєстровано звернення до Кіровоградської обласної ради з проханням розпочати роботу зі створення Чорноліського національного природного парку як унікальної пам’ятки природи та славної історії краю. Звернення вже набрало достатньо голосів, щоб бути розглянутим.