П’ятниця, 13 квітня 2018 року № 28 (19575)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19575/print.php?n=38635

  • Довкілля

Великі проблеми від маленького жучка

Віталій НАЗАРЕНКО.

Чернігівська область.

Рекреаційні та заповідні соснові масиви на Чернігівщині опинилися під загрозою знищення. Хвою активно поїдає верхівковий короїд, темпи поширення якого приголомшують.

ХВОЙНІ дерева чутливі до нестачі вологи, тож аномальні посухи, які спостерігаються останніми роками, суттєво їх ослаблюють. Тоді вони й стають улюбленою поживою для верхівкового короїда. Стрімке розмноження цього шкідника нині зафіксовано в Білорусі, Польщі, Словаччині, Румунії, Німеччині, Франції, Швейцарії.

Запобігти масовому винищенню дерев можна тільки радикальним методом — їх знищенням. Чверть лісової території Чернігівської області належить до природно-заповідного фонду. Тут заборонено господарську діяльність, обмежено вирубки, навіть суха деревина зазвичай догниває на землі, як у дикій природі. Що ж робити у цій ситуації?

Рубки в природно-заповідному фонді мають свої тонкощі, пояснює директор держпідприємства «Ніжинське лісове господарство» Юрій Болоховець. Щоб очистити уражені ділянки лісу, потрібне додаткове обстеження із залученням науковців та спеціалістів «Київлісозахисту» й Департаменту екології природних ресурсів Чернігівської області. «Кожному дереву присвоюється номер, вказується причина, з якої його потрібно зрубати, — продовжує директор держпідприємства. — Це може бути зламана на дві третини верхівка, ураження смоляним раком, але найбільшою проблемою наших лісів сьогодні є короїд. Цей жучок, швидко поширюючись, уражує найкращі, найвищі прогріті сонцем сосни. Нині короїда виявлено на 324 гектарах хвойних насаджень, які обслуговує наше держпідприємство».

Цього року спеціалісти «Київлісозахисту» виявили, що жучок-шкідник завівся також і в регіональному ландшафтному парку «Ніжинський», і в ботанічному заказнику місцевого значення «Зайцеві сосни». Спеціальні комісії додатково оглянули ділянки і підтвердили необхідність заходів захисту. Відтак по кожному дереву був складений акт, і тепер під наглядом представників екологічних організацій воно має бути видалене.

Але лісівники кажуть, що швидко зупинити поширення шкідника не вийде. І не лише тому, що очищення лісосік у природно-заповідних зонах — процедура дуже тривала і клопітна. Боротьбу з короїдом ускладнює пролобійований громадськістю закон про «сезон тиші». Згідно з ним, щоб створити сприятливі умови для розмноження звірини, з 1 квітня по 15 червня у лісах та об’єктах зелених насаджень забороняється проведення робіт та заходів, які є джерелом підвищеного шуму і неспокою, зокрема санітарних рубок лісу. Працівники лісгоспів нарікають, що через це ефективність санітарних заходів щодо шкідників зменшується в рази. Водночас, кажуть вони, громадські активісти не врахували того факту, що звірина розмножується переважно у чагарниках та на болотах, де вирубку закон про «сезон тиші» якраз і дозволяє.

Лісівники малюють не надто оптимістичну перспективу для хвойних дерев на території області. «Якщо все піде за білоруським сценарієм, то в найближчі два-три роки втрати соснових насаджень через короїда будуть суттєвими», — підсумовує розмову директор держпідприємства Юрій Болоховець.

За інформацією Чернігівського обласного управління лісового та мисливського господарства, площа уражених основних насаджень у підвідомчих управлінню підприємствах сягнула 10 000 гектарів. Утрата соснових лісів — це удар не лише по екології, а й по економіці краю.

На фото автора: ушкоджений короїдом ліс.