П’ятниця, 13 квітня 2018 року № 28 (19575)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19575/print.php?n=38626

  • Неоголошена війна

Готують провокації

Михайло ВЕДМІДЬ.

НЕЗВАЖАЮЧИ на досягнуті домовленості щодо «Пасхального перемир’я», бойовики продовжують ігнорувати режим повного припинення вогню. Так, у період од 3-го по 11 квітня інтенсивність вогневих ударів по позиціях українських військ і населених пунктах на підконтрольній Україні території залишалася високою — від понад 20 до більш як 60 обстрілів на добу. При цьому фіксувалося застосування противником важкого озброєння — танків і 120-міліметрових мінометів, а також активізація діяльності диверсійно-розвідувальних груп. Внаслідок ворожої бойової активності 17 військовослужбовців ЗСУ дістали поранень, загиблих не було. Підтверджені втрати противника — п’ять чоловік.

За даними координатора групи «Інформаційний опір» Дмитра Тимчука, окупанти активно встановлюють мінно-вибухові загородження. Переважають протитанкові міни, з чого робиться висновок, що вороже командування, вочевидь, побоюється якогось гіпотетичного прориву ЗСУ південніше Донецька. Водночас експерт Костянтин Машовець повідомляє, що ворог із високим ступенем інтенсивності проводить «навчання» і «тренування» особового складу з метою підготовки до ведення наступальних дій: «Так, відпрацювання спільного застосування танкових і артилерійських підрозділів при веденні наступального бою або форсуванні водної перешкоди із захопленням та утриманням плацдарму відверто свідчить, що окупанти мають плани не тільки оборонної спрямованості».

При цьому, зауважує експерт, окупаційна влада робить ставку на «донбасизацію» війни, тобто намагається доукомплектовувати обидва «армійські корпуси» першочергово місцевими жителями.

Тим часом один із керівників «Росгвардії» генерал-полковник С. Захаркін повідомив представника РПЦ ієрея Р. Багдасарова про заплановані на травень масштабні військові навчання на території Ростовської області і наголосив, що участь у них обов’язково мають брати військові священики. У зв’язку з чим аналітики групи «ІО» не виключають імовірності, що наприкінці весни — на початку літа Росія вдасться до провокаційних військових дій на Сході України.