Архів
П’ятниця,
6 квітня 2018 року

№ 27 (19574)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Справа Скрипалів

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ назвала «збоченням» пропозицію Росії спільно розслідувати отруєння Сергія Скрипаля.

Докладніше...
І в нас би так

ФРАНЦІЯ. Кількість депутатів національного парламенту скоротять одразу на третину.

Докладніше...
Кулуарний саміт

ТУРЕЧЧИНА. В Анкарі відбувся тристоронній саміт із питань Сирії.

Докладніше...
Потроху розвиднюється

ЄВРОСОЮЗ установив 10-річний рекорд стосовно рівня безробіття.

Докладніше...
Димлять палестинські шини

ПАЛЕСТИНА. Тисячі палестинців започаткували безстрокову акцію «Великий марш повернення»…

Докладніше...
Тепер посидить

БРАЗИЛІЯ. Верховний суд проголосував за тюремне ув’язнення для колишнього глави держави.

Докладніше...
Море горить

ІНДОНЕЗІЯ. Біля берегів острова Борнео уже понад п’ять діб горить море.

Докладніше...
Версія для друку          На головну

Воскрес Христос і життя пануe

Антоніна КІЗЛОВА.

Мал. Валентини Протопоп.

8 квітня (26 березня за ст. ст.) — Воскресіння Христове (Пасха, Великдень), найбільше свято християн (недарма його святкують 40 днів поспіль), нагадування про безмежну Господню владу над життям і смертю. 2018 р. цей дванадесятий празник випадає на другий день після ще одного — Благовіщення Пресвятої Богородиці, котрий завжди відзначають 7 квітня (25 березня за ст. ст.).

За розрахунками-Пасхаліями, чинними з 325 р., Великдень може святкуватися не раніше, ніж 4 квітня, й не пізніше, ніж 8 травня за новим стилем. Якщо він збігається з Благовіщенням, то отримує назву Кіріопасха — Господня Пасха. Втім, наступної Кіріопасхи доведеться чекати аж до 2075 р. (минула була 1991 р.).

Своєрідними богослужіння стають і тоді, коли Благовіщення, як цього року, поєднується з Великою Суботою. Візантійські богослови укладали так звані «Особливі Благовіщенські розділи» близько двохсот років, поки в ХІ ст. нарешті досягли мети. Відтоді глибинний сенс розмови Архангела Гавриїла з Пречистою Дівою про Її майбутнє материнство пояснюється в тій самій відправі, що й суть поховання Господа Ісуса Христа, перебування Його тіла в могилі та зішестя душею в пекло зі звісткою про перемогу над смертю.

Для апостолів і перших християн Пасха передусім була символом подвійного переходу Спасителя: від життя до смерті й від смерті до життя. Тож вони відзначали її з сумом і в пості — як річницю Розп’яття. Вже в ІІ ст. утвердився звичай святкувати Пасху і як Воскресіння. Нікейський Вселенський церковний собор 325 р. остаточно затвердив друге тлумачення. Отже, в українські землі Великдень прийшов уже як радісний празник на противагу скорботі Страсного тижня, коли християни згадують про муки, котрі Месія прийняв за людство.

Готуватися до свята починають заздалегідь, і не лише молитовно: прибирають в оселях і на подвір’ях, готують паски, пироги, крашанки, ковбаси тощо. В Центральній Україні традиційно виліплювали сирні паски, нині цей звичай поширився по різних місцевостях. Священики застерігають: алкогольним напоям (навіть червоному вину, яке використовують під час причастя) у святковому кошику не місце.

Поява крашанок пов’язана з проповіддю святої рівноапостольної Марії Магдалини. Саме вона першою зустріла воскреслого Христа й після Його Вознесіння понесла свідчення про це в італійські землі. Римський імператор Тіберій, почувши її розповідь, почав насмішкувато вимагати доказів. Тоді Марія простягнула володареві біле яйце і сказала: «Христос воскрес!». Тіберій розреготався — і тут яйце в руках жінки почервоніло. На деяких іконах угодниця зображена саме так.

Нині в багатьох церквах скоромні страви починають освячувати ще у Велику суботу. Втім, споживати все це можна лише після Великодньої служби. Частину годиться роздати нужденним. За благочестивим переказом, цілий тиждень після Пасхи в жебрацькому дранті по землі ходить Сам Христос з апостолами.

Здавна віряни стежать, аби жодна крихта свяченого не впала на підлогу. Яєчні шкаралупки не викидають у смітник, а пускають за водою чи закопують подалі від людних місць.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Зона з Iзраїлем: на фінішній прямій
Читати
Перспективні зв’язки
Читати
Війна жертв не вибирає
Читати
Ліки на мільярд
Читати
Їдьте, не соромтеся
Читати
Відійшов у вічність
Читати
Землю — селянам
Читати
Спродують те, що залишилося
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове