П’ятниця, 30 березня 2018 року № 25 (19572)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19572/print.php?n=38535

  • Небайдужі

Допомогли пережити негоду

Олена БЕГМА.

Трохи більше тижня тому на Західну Україну, а також в інші області з вирію повернулись лелеки. Вони прилетіли до рідної домівки, а їх зустріли хуртовини та заметілі, мороз і сніг. Суворі погодні умови стали неабияким випробуванням для виснажених далеким перельотом бузьок. Найбільші проблеми — брак корму на засніжених полях і скутих кригою водоймах, а також дуже морозні ночі.

ТАК, чимало лелек повернулися до своїх гнізд у Львівській, Івано-Франківській, Чернівецькій областях. Водночас нинішня негода затримала мігруючих птахів — дорогою на північні болота 14 тисяч журавлів сірих скупчилися на вгіддях біосферного заповідника «Асканія-Нова» у Херсонській області…

Екологи забили на сполох: без допомоги людей пернаті приречені на голодну і холодну смерть. Через соціальні мережі активісти звернулися до співвітчизників із закликом допомогти птахам. При цьому розповіли, як можна їх прихистити до потепління та чим підгодувати.

І українці почали активно допомагати пернатим. Найактивніші збирали гроші на корм, поширювали в мережах поради орнітологів та утворювали цілі волонтерські служби. До справи долучилися й рятувальники Державної служби надзвичайних ситуацій. У багатьох селах, селищах і містечках, куди завчасу повернулися птахи, місцеві жителі організувались і стали опікати «своїх» бузьок. Вони хутко розчистили від криги ставки й накидали на засніжену землю соломи, хмизу та кукурудзиння. На таких підстилках рятувалися від холоду цілі зграї птаства.

У природі бусли годуються дощовими черв’яками, комахами, жабами, мишами, рибою. Люди ж узялися підгодовувати їх, хто чим міг: рибою, зерном, хлібом, вареною картоплею та іншим. До доброї справи долучились і місцеві фермерські та переробні підприємства. Зокрема, ковбасні цехи підвозили до місць скупчення лелек м’ясні обрізки.

Подекуди птахи були такі ослаблі, що часом уже й не реагували на людей. Тож селяни їх забирали, відігрівали і тимчасово селили в хлівах або інших господарських будівлях разом із домашніми тваринами… Траплялося, що й у хатах!

Можна навести тисячі випадків, коли співвітчизники об’єдналися задля благого діла. Соцмережі переповнені розповідями про людську доброту. Часом дописувачі залишали дуже зворушливі коментарі. Ось один із них: «Бузьків треба годувати. Бо хто принесе нових дітей новій Україні?! Відігріємо лелечі крила, а тоді й за свої візьмемося. Може, й нам колись пощастить злетіти. Колись же повернеться й наша заблукала весна…»

Для українців лелека — птах священний. У народі здавна до нього особливе ставлення. І люди не залишили птахів сам на сам у біді. Але справу не можна назвати завершеною. Холоди наче й минули, проте орнітологи застерігають: птахи ще дуже слабкі. Тож їх варто підгодовувати ще якийсь час.