П’ятниця, 30 березня 2018 року № 25 (19572)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19572/print.php?n=38518

  • Неоголошена війна

«Монгольський спецназ»

Михайло ВЕДМІДЬ.

ОСТАННІМИ днями кількість обстрілів бойовиками позицій українських військ значно зросла, сягнувши апогею у середу, 28 березня, коли було зафіксовано 54 вогневих напади. Утім, тієї доби жоден наш військовослужбовець не постраждав. А от напередодні, у вівторок, від кулі снайпера загинув 19-річний боєць добровольчого українського корпусу «Правий сектор» Андрій із позивним «Діллі». Юнак був родом із Конотопа. Там оголошено дні жалоби. А раніше на Житомирщині попрощалися з 22-річним бійцем 95-ї окремої десантно-штурмової бригади Сергієм Ковнацьким, який 25 березня дістав смертельне поранення в голову неподалік шахти «Бутівка», що на Донеччині.

Аби надалі запобігти трагічним випадкам, у Мінську Тристороння контактна група з участю представників окремих районів Донецької та Луганської областей досягла домовленості про початок нового, «пасхального», перемир’я, яке має розпочатися з опівночі 30 березня. Нова угода включає: застосування дисциплінарних заходів у випадках порушень режиму припинення вогню, відмову від наступальних дій і розвідувальних операцій, незастосування вогню, зокрема й у відповідь, заборону на розміщення і застосування важкого озброєння в населених пунктах тощо. От лише скільки часу триватиме чергове перемир’я та чи розпочнеться воно взагалі, поки що важко сказати — досвід проведення попередніх «режимів повної тиші» оптимізму в цьому питанні не додає.

Тим часом, повідомляє координатор групи «Інформаційний опір» Дмитро Тимчук, у Горлівці знову поширюються чутки про «американський спецназ», який начебто у прилеглих до міста селищах здійснює командування диверсійно-розвідувальними групами українських Сил спеціальних операцій (ССО). А південніше Донецька особовому складу бойовиків командування повідомило про прибуття «норвезького спецназу», який тренуватиме наших єгерів-снайперів. Цікаво, що коли один із командирів середньої ланки у присутності своїх підлеглих пожартував, що «незабаром до українців прибуде ще й австралійський та монгольський спецназ, і буде повний набір», то він отримав дисциплінарне стягнення за «дискредитацію офіційної інформації». Отакий-от «офіціоз» у «ДНР»...