Архів
П’ятниця,
30 березня 2018 року

№ 25 (19572)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Потік набирає сили

НІМЕЧЧИНА схвалила «Північний потік-2».

Докладніше...
Історична угода

ПОЛЬЩА підписала угоду на постачання американських систем ПРО «Patriot» у рамках програми «Вісла».

Докладніше...
Допомога від ЄС

ГРЕЦІЯ отримала 6,7 млрд євро допомоги від Європейського стабілізаційного фонду.

Докладніше...
Спірні острови

ЯПОНІЯ висловила протест Росії у зв’язку з проведенням військових навчань у південній частині Курильських островів.

Докладніше...
Освіта майже з пелюшок

ФРАНЦІЯ запровадила обов’язкову дошкільну освіту для дітей від трьох років.

Докладніше...
Додона не спитали

МОЛДОВА. Президент Ігор Додон обурився рішенням уряду вислати російських дипломатів.

Докладніше...
Міждержавне потепління

ПІВНІЧНА КОРЕЯ. Кім Чен Ин на броньованому поїзді з триденним офіційним візитом відвідав Китай.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Небайдужі

Допомогли пережити негоду

Олена БЕГМА.

Трохи більше тижня тому на Західну Україну, а також в інші області з вирію повернулись лелеки. Вони прилетіли до рідної домівки, а їх зустріли хуртовини та заметілі, мороз і сніг. Суворі погодні умови стали неабияким випробуванням для виснажених далеким перельотом бузьок. Найбільші проблеми — брак корму на засніжених полях і скутих кригою водоймах, а також дуже морозні ночі.

ТАК, чимало лелек повернулися до своїх гнізд у Львівській, Івано-Франківській, Чернівецькій областях. Водночас нинішня негода затримала мігруючих птахів — дорогою на північні болота 14 тисяч журавлів сірих скупчилися на вгіддях біосферного заповідника «Асканія-Нова» у Херсонській області…

Екологи забили на сполох: без допомоги людей пернаті приречені на голодну і холодну смерть. Через соціальні мережі активісти звернулися до співвітчизників із закликом допомогти птахам. При цьому розповіли, як можна їх прихистити до потепління та чим підгодувати.

І українці почали активно допомагати пернатим. Найактивніші збирали гроші на корм, поширювали в мережах поради орнітологів та утворювали цілі волонтерські служби. До справи долучилися й рятувальники Державної служби надзвичайних ситуацій. У багатьох селах, селищах і містечках, куди завчасу повернулися птахи, місцеві жителі організувались і стали опікати «своїх» бузьок. Вони хутко розчистили від криги ставки й накидали на засніжену землю соломи, хмизу та кукурудзиння. На таких підстилках рятувалися від холоду цілі зграї птаства.

У природі бусли годуються дощовими черв’яками, комахами, жабами, мишами, рибою. Люди ж узялися підгодовувати їх, хто чим міг: рибою, зерном, хлібом, вареною картоплею та іншим. До доброї справи долучились і місцеві фермерські та переробні підприємства. Зокрема, ковбасні цехи підвозили до місць скупчення лелек м’ясні обрізки.

Подекуди птахи були такі ослаблі, що часом уже й не реагували на людей. Тож селяни їх забирали, відігрівали і тимчасово селили в хлівах або інших господарських будівлях разом із домашніми тваринами… Траплялося, що й у хатах!

Можна навести тисячі випадків, коли співвітчизники об’єдналися задля благого діла. Соцмережі переповнені розповідями про людську доброту. Часом дописувачі залишали дуже зворушливі коментарі. Ось один із них: «Бузьків треба годувати. Бо хто принесе нових дітей новій Україні?! Відігріємо лелечі крила, а тоді й за свої візьмемося. Може, й нам колись пощастить злетіти. Колись же повернеться й наша заблукала весна…»

Для українців лелека — птах священний. У народі здавна до нього особливе ставлення. І люди не залишили птахів сам на сам у біді. Але справу не можна назвати завершеною. Холоди наче й минули, проте орнітологи застерігають: птахи ще дуже слабкі. Тож їх варто підгодовувати ще якийсь час.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Побільшало мільйонерів. Гривневих
Читати
Європа наполягає
Читати
МВФ тисне
Читати
Масштабне звільнення
Читати
Від кого зібралися захищатися?
Читати
Де жити найкомфортніше
Читати
Держава самоусунулася?
Читати
На російське — підвищене мито
Читати
Користуються своїм газом
Читати
Контролюватимуть
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове