Середа, 7 березня 2018 року № 18 (19565)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19565/print.php?n=38328

Якщо озимий часник зійшов восени

МИ ПИСАЛИ про зеленні культури, які пішли в ріст минулої теплої і довгої осені. Та й січень 2018-го видався найтеплішим за останнє століття. Тож не дивно, що і озимий часник у багатьох городників зійшов. Господарі тривожаться — чи не позначиться це на врожаї і що робити, аби вберегти насадження від негативного впливу низьких температур.

Відразу заспокоїмо: нічого страшного не сталось — без часнику не залишитесь. Річ у тому, що часник морозів не боїться. Зараз випав сніг, а під цією ковдрою навіть зеленим паросткам не холодно. Небезпека в іншому: якщо трапляться відлиги, а потім, при зниженні температури, сніг укриється крижаним панциром. Крізь нього рослинам украй важко дихати. В такому разі слід надіти валянки і походити по кризі, аби зруйнувати її.

Коли сніг розтане і можна буде вийти на грядку, часник слід підживити комплексним добривом. Наприклад, сечовина плюс монофосфат калію. Поливати потрібно теплим розчином. Це культурі необхідно, адже зубки часнику вже використали свої запаси на фальшивий старт і навесні в холодному ґрунті їм не вистачатиме поживних речовин для нормального розвитку.