Середа, 7 березня 2018 року № 18 (19565)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19565/print.php?n=38316

Хвилями спокус не змочений

Антоніна КІЗЛОВА.

Мал. Валентини Протопоп.

6 березня (21 лютого за ст. ст.) — день св. препод. Тимофія Олімпійського, що в Символах (?—795 рр.), або ж, як кажуть у народі, Тимофія-Весногрія.

Тимофій народився в італійських землях. Ще зовсім юнаком обрав шлях монаха, бо над усе прагнув душевної й тілесної чистоти. У VIII ст. як справжня школа благочестя славилась обитель Символи біля гори Малий Олімп (нині — Улудаг, територія Туреччини). Коли Тимофій прибув туди, його наставником став досвідчений у чернечих подвигах архімандрит Феоктист (згодом долучений до лику преподобних).

Тимофій проводив час у праці, молитвах, покаянні та пості й цілком віддалився від світських пристрастей. Зрештою, своїми справами він переконав настоятеля в тому, що має достатньо міцну віру, й отримав благословення стати відлюдником.

Відтоді угодник багато років блукав у горах серед лісів та голих скель, де все більше вдосконалювався духовно. Разом з тим отримав благодатний дар: за його молитвами Господь зцілював хворих та виганяв бісів з одержимих.

Попри прагнення до самотності, Тимофій безвідмовно приходив на допомогу ближнім і безкорисливо служив їм до останніх днів. Багатьох власним прикладом привів до щирого воцерковлення. Спочив у глибокій старості, тож на іконах зображується з довгою сивою бородою.

Українські віряни вже з початку XVIII ст. могли дізнатися про святого з житія, котре склав за різними грецькими книгами святитель Димитрій, митрополит Ростовський (Данило Туптало, народився в Макарові на Київщині).

Цього дня готуються зустрічати весну, яка вже підходить до порога: «Тимошеве тепло віє — і старого гріє». Помітили: якщо на Весногрія теплі вітри, то теплою буде й уся весна, якщо граки неспокійні, погода часто змінюватиметься.

Цікаво, що в народному календарі є ще один Весногрій — Василь (св. препод. Василій-сповідник, єпископ Парійський, пам’ять — 25 квітня, 12 квітня за ст. ст.).