Середа, 7 березня 2018 року № 18 (19565)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19565/print.php?n=38315

  • Хліб України

Зимі край, про врожай дбай

Ганна Кліковка.

Запорізька область.

Морози, прощаючись із лютим, збадьорили запоріжців, а сонячні деньки на порозі березня поквапили хліборобів у польові бригади — оцінити стан техніки, готувати її до виходу в поле.

ЗВИЧАЙНО, кожний господар передусім переймається тим, як зимувалося зерновим культурам. Обстеження озимини показує, що із засіяних 680 тисяч гектарів сходи на полях області отримано на площі 675,6 тисячі гектарів (99,6 відсотка площі). З них у хорошому та задовільному стані перебувають озимі на площі 492,9 тисячі гектарів, у слабкому та зрідженому — на 185,4 тисячі.

Озимому ріпаку велося в холоди не вельми добре: міцні посіви лише на 67 відсотках полів, це понад 22 тисячі гектарів, слабкі рослини складають 30 відсотків од посіяного, а на 900 гектарах сходи загинули. Хоча це лише три відсотки, хліборобської праці шкода.

Весна, здавалось би, вже на порозі. Однак березень, за прогнозами синоптиків, імовірно, додасть хліборобам прикрих несподіванок, очікується зниження температури до -11...-16 градусів. Похолодання може стати критичним для деяких культур, зокрема ріпаку та гірчиці. Тому на часі головне завдання хліборобів — зберегти, вчасно захистити та підживити озимину. У 13 районах області механізатори почали підживлювати ниви, ці роботи виконані на перших 50 тисячах гектарів, що становить сім відсотків посіяного.

Селяни готуються до посівної. Вона обіцяє великі затрати. Добре, що насіння ярих зернових і зернобобових культур сільгосппідприємства Запоріжжя мають в повному обсязі. Механізатори відремонтували 97 відсотків ґрунтообробної техніки, 96 відсотків тракторів та сівалок. Господарства закупили понад 46 відсотків від потреби дизпального та 54 відсотки бензину.

Потужна витратна стаття — мінеральні добрива. Їх у господарствах припасли загалом 26,2 тисячі тонн за потреби 38,6 тисячі. Забезпечення засобами захисту рослин становить 21 відсоток, протруйниками насіння проти хвороб — 78 відсотків.

Особливості підготовки та проведення весняних польових робіт поточного року обговорили учасники семінару-наради з участю представників Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області, Таврійського державного агротехнологічного університету, Інституту олійних культур НААН, Запорізької філії «Інститут охорони ґрунтів України», громадських організацій, начальників управлінь агропромислового розвитку райдержадміністрацій, керівників та агрономів сільгосппідприємств області. Наголошувалося, що планова потреба у коштах на ці заходи — майже шість мільярдів гривень, це на мільярд гривень більше, ніж минулої весни. За підрахунками, власних грошей сільськогосподарські підприємства мають 5,5 мільярда. Якщо їх бракуватиме, доведеться залучати банківські кредити. Учасники зібрання також зосередили увагу на питаннях надання сільськогосподарської техніки вітчизняного та іноземного виробництва у фінансовий лізинг або придбання з 25-відсотковою компенсацією, обговорили агрокліматичні аспекти та догляд посівів озимини після відновлення весняної вегетації тощо.