Середа, 7 березня 2018 року № 18 (19565)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19565/print.php?n=38311

  • Агроперспектива

Задля відродження тваринництва

За інформацією Асоціації тваринників України.

Кількість великої рогатої худоби в Україні із року в рік скорочується. Аби відродити тваринництво, уряд обіцяє надати нинішнього року чотири мільярди гривень на підтримку галузі. Для наших читачів особливо цікаво те, що частину коштів буде спрямовано на дотації для домогосподарств на вирощування ВРХ. Хто їх отримає і що для цього потрібно, роз’яснює Асоціація тваринників України (АТУ).

ДЛЯ порівняння: торік на тваринництво виділили лише 170 млн грн, тобто у 23 рази менше. І то, як виявилося згодом, 90% коштів були витрачені не на розвиток галузі, а на покриття дебіторської заборгованості держави перед суб’єктами за минулі роки. А ті копійки, які залишилися, одержати тваринникам було не так легко через низку бюрократичних перепон.

Одним із головних питань, із яким асоціація неодноразово зверталася до уряду, було надання дотацій на відгодівлю ВРХ. Адже селяни вже давно підрахували: відгодовувати бичків невигідно. По-перше, те молоко від корови, яке потрібно давати теляті на випоювання, можна здавати і щодня мати живу копійку. По-друге, тварину необхідно зареєструвати, а це впливає на отримання субсидії для оплати житлово-комунальних послуг. Тому особисті селянські та малі фермерські господарства намагаються якнайшвидше здати новонароджених телят на забій. Своєю чергою це призводить до зменшення поголів’я ВРХ.

Однак втрата поголів’я ВРХ — це серйозна проблема. З одного боку, за нашою яловичиною сьогодні мало не в чергу стають арабські країни. Але через раннє вирізання телят ми не спроможні запропонувати на зовнішні ринки товарні (великі) партії якісної яловичини.

Крім того, вирізання телят, а не дорослих бичків в кінцевому результаті призводить до дефіциту яловичини на ринку і, як наслідок, зростання цін на м’ясо. Крім того, вирізання молодняку — це ризик споживання шкідливого продукту (адже м’ясо телят до 14-20 днів від народження токсичне через те, що відразу після народження шлунок та кишечник тварин наповнені в’язким меконієм, себто відходами життєдіяльності організму).

У підсумку уряд прийняв постанову «Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для підтримки галузі тваринництва» на 2018 рік, у якій є окремий розділ — «Спеціальна бюджетна дотація за вирощування молодняку великої рогатої худоби». Згідно з документом, гроші надаються безповоротно фізичним особам за утримання молодняку ВРХ, що народивсь у господарствах, до досягнення ним певного віку на дату подання відповідних документів:

— віком від 1 до 5 місяців — 300 гривень за голову;

— віком від 5 до 9 місяців — 1000 гривень за голову;

— віком від 9 до 12 місяців — 2500 гривень за голову.

Тобто, аби отримати дотацію, потрібно зареєструватись як ФОП — фізична особа-підприємець (селяни, що займаються чи мають намір зайнятися фермерством професійно, такі нюанси знають; зробити це не- просто — потрібно звернутися до місцевого відділу податкової служби). Крім того, подати документи можна не тільки на новонароджене телятко, а й на те, що вже відгодовуєте.

Надалі дотацію за утримання тварин, що народились у господарствах фізичних осіб, виплачуватимуть у розмірі:

— 700 гривень — за наступні чотири місяці відгодовування молодняку віком від 5 до 9 місяців;

— 1500 гривень — за наступні чотири місяці молодняку віком від 9 до 12 місяців.

Таким чином, значно знизиться фінансове навантаження на виробника, що заохочуватиме його відгодувати бичка до кондиційного стану, а не забивати раніше.

Для одержання дотації слід подати до структурного підрозділу агропромислового розвитку райдержадміністрації копії таких документів:

— паспортів великої рогатої худоби, виданих Агентством з ідентифікації та реєстрації тварин;

— паспорта особи;

— довідки або договору про відкриття рахунка в банку;

— документа, що засвідчує реєстрацію у Державному реєстрі фізичних осіб — платників податків.

Як бачимо, тварина, яка «претендує» на дотацію, обов’язково має бути зареєстрована, мати ідентифікаційний номер і паспорт. Адже сьогодні люди не дуже поспішають реєструвати тварин, остерігаючись паперової тяганини і не бажаючи, аби наявність худоби відображалася в податкових даних як «дохід». Але ж подивімося на ситуацію з іншого боку. Реєстрація тварин потрібна не так державі, як насамперед власнику. Як уже зазначалося, лише в такому разі можливе отримання дотації. До того ж це дасть змогу контролювати кількість та локацію тварин у тому чи іншому регіоні, що допоможе запобігти поширенню інфекційних хвороб: ветеринарні служби подбають, щоби вчасно була зроблена потрібна вакцинація, та про вжиття відповідних санітарно-ветеринарних заходів.

Якщо худоба зареєстрована, менше проблем з її реалізацією. Маючи паспорт тварини, господар зможе пред’явити потенційному покупцеві дані про її батьків, щеплення, вжиті ветеринарно-санітарні заходи. Тобто такий бичок уже не є «підпільним товаром», який скуповують за безцінь, тож і заплатять за нього вище.

Згідно з постановою, документи слід подати до 1 квітня, 1 вересня та до 1 грудня поточного року в порядку черговості їх надходження, про що робиться запис у журналі обліку фізичних осіб. Підставою для цього є підтвердження наявності у господарстві поголів’я молодняку, надане територіальним органом Агентства з ідентифікації і реєстрації тварин.

На цьому, власне, роль фізичної особи (виробника) закінчується. Через певний час після подання документів кошти мають надійти на рахунок.