Середа, 7 березня 2018 року № 18 (19565)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19565/print.php?n=38302

  • Неоголошена війна

Нове перемир’я тривалістю... одна година

Михайло ВЕДМІДЬ.

У П’ЯТНИЦЮ, 2 березня, у Тристоронній контактній групі з урегулювання ситуації на Донбасі (ТКГ) оголосили про нове — повне та безстрокове — припинення вогню на Сході України. Планувалося, що режим тиші розпочнеться 5 березня. У відповідній заяві спецпредставника ОБСЄ у групі Мартіна Зайдіка йшлося також про про важливість суворої заборони ведення вогню в напрямку і з боку населених пунктів, розміщення і застосування важкого озброєння в населених пунктах і поблизу них, а також навмисного обстрілу цивільної інфраструктури, зокрема шкіл, дитячих садків, лікарень і громадських приміщень.

У штабі АТО на цю ініціативу відреагували позитивно: «Збройні сили України готові до встановлення та дотримання режиму припинення вогню з 00.00 години 5 березня 2018 року», — йдеться у повідомленні прес-центру штабу. Разом із тим там попередили: «Слід нагадати, що кожна домовленість про припинення вогню силами АТО дотримувалася неухильно. Водночас, виключно у разі загрози життю та здоров’ю цивільного населення, особового складу підрозділів ЗС України, здійснення інших провокаційних дій бойовиками окупаційної адміністрації Російської Федерації Збройні сили України готові негайно адекватно реагувати у відповідь».

Та надії на тишу виявилися марними: «Російсько-окупаційні війська фактично відразу ж зірвали оголошене напередодні перемир’я, — ідеться у ранковому зведенні 5 березня прес-центру штабу. — Вже о першій годині ночі ворог порушив домовленості Тристоронньої контактної групи про цілковиту прихильність до всеосяжного, сталого та безстрокового припинення вогню. Так, у районі населеного пункту Щастя противник протягом півтори години вів вогонь у бік наших позицій із 82-міліметрових мінометів, автоматичних станкових гранатометів і стрілецької зброї. Крім того, на світанку міномети калібру 82 мм ворог застосував по захисниках Троїцького... Підрозділи сил АТО вогонь у відповідь не відкривали...»