Середа, 7 березня 2018 року № 18 (19565)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19565/print.php?n=38301

  • У Верховній Раді

«Неприпустимий» суд

Марина ТІШКОВА.

Основною темою пленарного тижня (і, без перебільшення, останніх півроку) стала доля Вищого антикорупційного суду. Загалом за два завершальні дні розглянуто півтора десятка проектів законів та постанов, ухвалено один закон.

СТВОРЕННЯ вищезазначеного органу було передбачене у законодавстві ще 2016 року, крім того, це є ключовою вимогою для продовження співпраці з головним кредитором країни — Міжнародним валютним фондом. Дискусії і в парламенті, і в «навколополітичних» колах точилися запальні, навіть було зареєстровано чотири альтернативні законопроекти, та зрештою на фінішну пряму вийшов президентський, схвалений, як поінформував профільний комітет, Венеційською комісією. Виходячи з назви, суд повинен займатися провадженнями, пов’язаними з корупційними злочинами. Ухвалили проект документа в першому читанні навдивовижу швидко і консолідовано — 282 «за» (крім членів «Опоблоку»).

Утім, головний «вимагальник» суду — МВФ — та Світовий банк президентський варіант законопроекту розкритикували, навіть назвавши його «неприпустимим». Мовляв, не враховано їхніх вимог, зокрема надати Громадській раді міжнародних експертів право блокувати призначення недоброчесних суддів, а для повного «комплекту» допустити до цього дорадчого органу не тільки представників міжнародних організацій, а й фінансових донорів України, тобто себе коханих, та інших подібних... Як буде наша влада «пробігати між краплинками», не відомо.

Єдиний ухвалений закон —щодо змін у законодавстві, що регулює відносини у нафтогазовій галузі. Ним передбачено спростити бюрократичні процедури для підприємств, що здійснюють розвідувальні роботи.

У першому читанні прийнято ще один законопроект цієї тематики — «Про забезпечення прозорості у видобувних галузях». Ним пропонується імплементувати міжнародний стандарт під назвою ІПВГ, чинний у 51 країні світу. Завдяки передбаченому в ньому механізму звітування, розповіли у профільному комітеті, вдасться отримати реальну картину, які компанії одержали спецдозволи на користування надрами, хто їхній власник, яка діяльність і де здійснюється, яким чином використовуються ділянки, відведені Держгеонадрами, що допоможе викорінити корупцію у галузі.

У п’ятницю в традиційну «Годину запитань до уряду» про стан справ у довірених галузях поінформували віце-прем’єр Г. Зубко і міністр юстиції П. Петренко. Г. Зубко поділився планами запустити діяльність Фонду енергоефективності, на який уже виділено бюджетних 1 мільярд 600 мільйонів гривень. Іще Євросоюз має додати 100 мільйонів євро. Принаймні на це розраховують в уряді.

Серед результатів відомства П. Петренка, досягнутих у співпраці з парламентом, — закон, умовно названий «стоп маски-шоу» (судовий розгляд і досудове розслідування автоматично фіксуються з допомогою аудіо- і відеозаписуючих засобів; при проведенні обшуків обов’язково має бути присутній адвокат). Cваволі правоохоронних органів поменшало, вважає міністр.

Наступне пленарне засідання — 13 березня.