Середа, 7 березня 2018 року № 18 (19565)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19565/print.php?n=38300

I Дніпро, і кручі...

Державне агентство лісових ресурсів України «благословило» розпродаж зеленого багатства

Анатолій ЖУПИНА, головний редактор  тижневика «Новий день»,

Василь ПІДДУБНЯК,  кор. «Сільських вістей». Херсонська область.

На фото авторів: історичний маєток Фальц-Фейна опинився на орендованих землях.

ЛЮТНЕВОГО суботнього дня біля будинку новоолександрівського сільського голови Олександра Левечка було гаряче. Якісь незнайомі люди гамселили у ворота чи то ногами, чи то цеглиною: «Хазяїн, виходь!»

Викликали, як на розправу…

Чим же провинився сільський голова перед цим несподіваним натовпом, у якому — жодного односельця, кілька жителів сусідньої Гаврилівки, решта — на «тітушок» схожі?.. Може, законослухняний Левечко, чого доброго, подавсь у «сепаратисти» чи піймався на корупції?..

Гостинець під ялинку

ЗА ТРИ ДНІ до Нового 2018 року голова Херсонської облдержадміністрації Андрій Гордєєв підписав підготовлене його підлеглими «Розпорядження» за №1000 «Про виділення ТОВ «Таврія Груп» лісової ділянки для довгострокового тимчасового користування».

Державний папір цей гласить про те, що «враховуючи погодження Державного агентства лісових ресурсів України, Херсонського обласного управління лісового та мисливського господарства, Державного підприємства «Великоолександрівське лісомисливське господарство» (далі — ДП «Великоолександрівське ЛМГ»), висновки державного підприємства «Харківська державна лісовпорядна експедиція», відповідно до статей 18, 20, пункту 6 статті 31, статей 67, 74 Лісового кодексу України, керуючись статтею 6, пунктом 1 частини першої статті 39, частиною першою статті 41 Закону України «Про місцеві державні адміністрації», товариству з обмеженою відповідальністю «Таврія Груп» тимчасово, строком на 49 років (!), виділяється лісова ділянка площею 24,6 га. Причому виділяється без вилучення зі складу земель постійного користувача, себто ДП «Великоолександрівське ЛМГ».

Це розпорядження, як тільки з’явилося на сайті облдержадміністрації, зчинило у Новоолександрівці справжню бурю, якщо не сказати більше.

Першим розпорядженням голови облдержадміністрації обурився колектив Гаврилівського лісництва, на території якого ТОВ «Таврія Груп» вибило землю «для культурно-оздоровчих та рекреаційних цілей» із суворим застереженням (цитую Розпорядження голови ОДА):

«3.2. Забороняється зводити капітальні будівлі на лісовій ділянці, переданій у довгострокове тимчасове користування.

3.3. Використання корисних властивостей лісів здійснювати з урахуванням вимог щодо збереження лісового середовища і природних ландшафтів з додержанням правил архітектурного планування приміських зон і санітарних вимог».

Так мало би бути, якби все діялося по закону або, зрештою, так, як прописано у названому історичному «Розпорядженні», виданому із врахуванням численних «погоджень» Києва, Харкова, Херсона та ще й Великої Олександрівки.

Відчувши, що «їх без них оженили», працівники Гаврилівського лісництва, яке порядкує у дібровах під Новоолександрівкою, написали чолобитну на ім’я голови ОДА: «Хочемо повідомити Вам, що представниками даної компанії («Таврія Груп». — Ред.) самовільно захоплено більше 1 га лісових ділянок державного (!) лісового фонду […] Вся прилегла територія до самовільних забудов захаращена будівельним сміттям. Представниками компанії «Таврія Груп» на самовільно захоплених землях проводиться постійне випасання худоби, внаслідок чого пошкоджено та знищено природний підріст на землях, призначених для відновлення лісу.

На землях, які планує взяти в оренду (вже взяла! — Ред.) дана компанія, знаходиться відтворювальна ділянка для розведення та збереження диких тварин, зокрема кабана дикого, косулі європейської, фазана, зайця, борсука…»

Жодного неправдивого слова (у цьому ми переконались) у заяві гаврилівських лісівників нема. Жодного! Одначе крик душі цих сумлінних і порядних людей почули не чиновники, а ТОВ «Таврія Груп», яке без особливих труднощів відхопило у держави мало не два кілометри дніпровського берега — «для культурно-оздоровчих та рекреаційних цілей», аякже!

«Цирк на дроті»

— НАПЕРЕДОДНІ депутати домовилися з представниками ТОВ «Таврія Груп» про громадське обговорення питання в сільському клубі. Так ні! Чоловік сорок влаштували перед воротами мого будинку «цирк на дроті», — розповідає новоолександрівський сільський голова Олександр Левечко.

— Хто ці люди?

— Кілька мешканців Гаврилівки (їм, кажуть, за це видали по 150 гривень), решта — з Кривого Рогу. Привезли також журналістів одного з херсонських телеканалів на машині Ігоря Колихаєва, депутата обласної ради від нашого округу. Не розумію ще, яку роль у цьому суботньому «цирку» було відведено заступниці голови Нововоронцовської РДА Наталі Литовченко.

— І до чого домовилися?

— Ні до чого! Такі питання ні перед дверима сільради, ні, тим паче, перед моїми воротами не вирішуються. Це ж державний ліс!

Олександр Якович запропонував переглянути явно «об’єктивний» телесюжет, знятий журналістами, запрошеними орендаторами дніпровського берега.

У кадрі — Катерина Бігус, представник ТОВ «Таврія Груп»:

— Мова йде про розвиток зеленого туризму за рахунок земель лісу Гаврилівського лісництва. Мова йде саме про ідею — це туризм, спорт, це освітньо-виховна робота…

У кадрі — новоолександрівський сільський голова Олександр Левечко:

— Я не проти цього. Але, як представник громади, буду підтримувати людей.

— А зелений туризм будете підтримувати? — запитує Катерина Бігус.

— Звичайно, будемо підтримувати, якщо це буде зроблено на благо цих жителів, які тут народилися, виросли…

— Ви використовуєте слово «якщо», це означає, що ви не надаєте можливості розпочати добру справу, — «ловить» Левечка Бігус. — Чим порушує зелений туризм інтереси громади і її права?..

— Основним каменем зіткнення є те, що на сьогоднішній день інвестор новий, — каже на телекамеру, збиваючись, заступник голови Нововоронцовської РДА Наталя Литовченко. — І нема довіри між інвестором і місцевим населенням. Ну, враховуючи те, що на сьогоднішній день в інвестора вже є на руках всі дозвільні документи, то все залежить від самого інвестора — наскільки швидко будуть реалізовуватися проекти, настільки зникне (тут чиновниця чомусь посміхається. — Ред.) недовіра між інвестором і місцевим населенням.

Поки що довіри між селянами і фірмачами навіть Наталі Литовченко встановити не вдалося. Та й чи з’явиться вона, ця довіра, найближчим часом, — ще питання: надто багато неясного в діяльності ТОВ «Таврія Груп» на землях державного лісового фонду. Гасу в полум’я додає ще й звістка про те, що берег забудовує «Таврія Груп», а маєток записаний на конкретну приватну особу — мешканця чи то Дніпра, чи то Кривого Рогу Андрія Ожиганова.

— На брата одного із засновників «Таврія Груп», — уточнює сільський голова Олександр Левечко. — Для нас не важливо, хто. Важливо те, що на зайняту «тимчасово» територію на 49 років доступ буде обмежений. Насувається біда! Які вони інвестори, я не знаю, а те, що вони навипускали вовкодавів, що хворих діток із санаторію вихователі бояться на берег Дніпра на прогулянку вивести, — то це так. Зверталися ми з приводу цих усіх неподобств в екологічну інспекцію, в обласне управління лісового господарства — самі відписки. Представники Держгеокадастру приїжджали на місце, але їх на територію самовільної забудови навіть не пустили: приватна власність! Кримінальна справа порушувалась. Але що з нею — не відомо.

«Не робіть дурнями громаду села!»

НА ТЕРИТОРІЇ Новоолександрівської сільської ради з участю голови райради Михайла Бідного та голови райдержадміністрації Василя Титаренка відбулося засідання консультативно-дорадчої ради з питань забезпечення діяльності місцевого самоврядування у Нововоронцовському районі та його розвитку. Першим, зважаючи на громадський резонанс, розглянули питання діяльності на землях державного лісового фонду ТОВ «Таврія Груп».

Новоолександрівський сільський голова Олександр Левечко докладно розповів своїм колегам з усіх сіл району, як реалізовує «культурно-оздоровчі та рекреаційні цілі» назване товариство, зареєстроване у сусідній Гаврилівці. Основним видом економічної діяльності «Таврії Груп» є, до речі, не оздоровлення, а «перероблення молока, виробництво масла та сиру».

— «Біжіть, там Левечка кінчають!» — розповідає директор Новоолександрівської школи, заступник сільського голови, депутат районної ради останніх п’яти скликань Василь Береговий. — Я побіг. Заявляю: там не було жодного жителя нашого села. Жодного! Люди опускали голови, коли їх просили висловитись. І знаєте, що мене найбільше вразило? Донька Олександра Яковича, семикласниця Яна, стоїть і труситься. Мені було жалко дитину… Мене, як людину, яка на цій землі живе і в цю землю ляже, найбільше непокоїть ось що. Шилова, Каїрська, Милова балки, вже й Дудчанська (та сторона) уже не є доступними для простого народу. І це ще тільки початок! Ніхто не заперечує проти інвесторів. У нас у Новоолександрівці є два пансіонати. Ціле літо вони пусті. «Блакитна затока» — ідеальний пансіонат. Є альтанка, спортивні майданчики, а відпочивальників нема. Беріть, розвивайте оздоровлення… Ні! І це телебачення… Стид і страм! Я не проти зеленого туризму, хоча він у нас до травня, а далі вода заростає зеленими водоростями. Риби практично нема, тепер ліс рубають… Що стосується даного випадку... У мене одне прохання до Києва і Херсона: не робіть дурнями громаду села, яке ще вбереглося від розрухи, тримається!

Депутати просили висловитися лісничого Гаврилівського лісництва Миколу Кузьо.

— Уже більше гектара землі державного лісового фонду захоплено, — констатує Микола Миколайович. — Тепер палац Фальц-Фейна (це все-таки історична пам’ятка) опинився на орендованих землях. І двохсотлітній дуб там же, і берег, де люди купатися звикли. За високою бетонною огорожею вже збудовані капітальні зруби. Працюють якісь люди, пісок під берегом риють, худобу пасуть, кіз… Хто, що?.. Господарів не знайдеш — нема навіть на кого скласти протокол.

— На підставі чого «Таврія Груп» вважає, що орендована земля — їхня приватна власність? — запитує голова Дудчанської сільської ради Аліна Грицик. — У них є право власності на неї, державний акт? Що у них є? На сьогодні чинними є документи, які має державне лісництво…

Нериторичні запитання.

Сільські голови Нововоронцовського району, а вслід за ними депутати районної ради у колективних зверненнях на адресу голови облдержадміністрації Андрія Гордєєва вимагають скасувати підписане ним «Розпорядження» за №1000, яким заповідні дніпровські береги віддані ділкам, а також невідкладно створити комісію для докладного вивчення всіх етапів, що передували прийняттю цього документа.

Депутати і сільські голови заявили про те, що нікому не дозволять роздавати землю, политу потом і кров’ю їхніх батьків.

Може, й не дозволять…