Архів
Середа,
7 березня 2018 року

№ 18 (19565)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша поштаВербиченька
  • За рубежем
Перемогли євроскептики і друзі РФ

ІТАЛІЯ. Прем’єр-міністр іде у відставку через провал його партії на парламентських виборах.

Докладніше...
Нарешті є «велика коаліція»

НІМЕЧЧИНА. Соціал-демократи підтримали створення коаліції з правоцентристським блоком Ангели Меркель.

Докладніше...
Македонські пристрасті

У МАКЕДОНІЇ відбуваються масові протести проти перейменування країни.

Докладніше...
Заручники воєнного конфлікту

СИРІЯ. У Східну Гуту прибула автоколона з гуманітарною допомогою від ООН.

Докладніше...
Політичний маневр

ІЗРАЇЛЬ оголосив про готовність до прямих переговорів із Палестиною.

Докладніше...
Криза у верхах загострюється

СЛОВАЧЧИНА. Резонансне вбивство журналіста, який звинуватив уряд у корупції, спровокувало політичну кризу.

Докладніше...
Знову трусонуло

ІРАН. На півночі стався землетрус магнітудою 5,0.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Хмельниччина

«Листи щастя» від газовиків

Олена ГРИГОРЕНКО.

МАЙЖЕ 60% жителів області мають заборгованість за спожитий газ. Станом на початок року сума несплаченого вже сягнула 280 млн грн. Найбільшими боржниками стабільно є споживачі Хмельницького та Кам’янець-Подільського районів… Дані ОДА свідчать про тотальне зубожіння населення в краї, 70% якого до того ж користуються пільгами та субсидіями, отримуючи від держави компенсацію частини вартості газу. Та, вочевидь, уже й субсидії не допомагають. Багато людей постали перед вибором: або оплатити комірне й жити майже впроголодь, або відкласти борги на потім. Люди масово обирають друге. Тим часом боржники отримують «листи щастя» від «Хмельницькгаззбуту» з проханням терміново розрахуватися та погрозами відключення від блакитного палива. Так, торік у регіоні було відключено 1 456 домоволодінь.

Водогін у складчину

У СЕЛИЩІ Дунаївці споруджують водогін. Це давня і болюча для людей проблема, адже сьогодні одна частина селища взагалі не має централізованого водопостачання, а в іншій водогін у аварійному стані. Її розв’язання десятиліттями впиралось у брак коштів. У пошуках їх громада подала відповідний проект вартістю 14,2 млн грн на конкурс до Державного фонду регіонального розвитку. Там погодилися профінансувати за умови, якщо громада внесе 17% коштів. У селищній раді відшукали 2 млн. Через держсистему електронних закупівель «ProZorro» було визначено виконавця — компанію «Альфа-Газ» із міста Старокостянтинів.

Продавці без роботи не сидять

ЯКБИ в краї складався рейтинг затребуваності вакансій, то чи не найвищу сходинку у ньому посіли б вакансії у сфері торгівлі. Роботодавці та кадрові агенції постійно шукають менеджерів із продажу, маркетингових адміністраторів, мерчендайзерів, торгових представників і просто «продавців базарної ятки»… У середньому на таких посадах пропонують оклад близько 5 тис. грн на місяць. Водночас нерідко передбачені бонуси відповідно до продажів. Тому оплата праці може бути вища, ніж зазначено у вакансії.

Дедалі менше й менше

НИНІ в області проживає 1,3 мільйона громадян. Тоді як іще торік у цей же час, за даними обласного управління Держстату, значилося на 11 тисяч більше. Основним фактором скорочення населення демографи називають значне переважання померлих над народженими: на 100 небіжчиків припадає 57 тих, хто з’явився на світ. Тим часом статистика засвідчує високу смертність жителів краю. Серед її причин перше місце посідають хвороби серцево-судинної системи — 61%, друге — злоякісні новоутворення (таких 13%), третє — так звані зовнішні чинники (ДТП, убивства, нещасні випадки тощо), їх — 5,2%.

Надскладна операція на серці

У КАРДІОХІРУРГІЧНОМУ відділенні обласної лікарні вперше зробили надскладну операцію на серці. Шанс на життя отримав 56-річний пацієнт з гіпертрофічною кардіоміопатією. Це патологія, внаслідок якої серце людини може зупинитися раптово. Раніше подібні оперативні втручання робили лише у столичному Національному інституті серцево-судинної хірургії імені М.М. Амосова. Головний позаштатний кардіохірург краю Андрій Кланца розповів, що операцію провели київські та хмельницькі фахівці. Усе пройшло без ускладнень.

Свої продажні депутати

МЕШКАНЦІ Жванецької об’єднаної територіальної громади забили на сполох. З’ясувалося, що чималий шмат берега Дністра у межах володінь спільноти вже у приватних руках. І що роздавали цю землю шмат за шматом у 2012, 2015 та 2016 роках нібито для ведення індивідуального садівництва та особистого селянського господарства свої ж місцеві депутати, ухвалюючи відповідне рішення на сесіях сільради. Як могло таке статися, адже берег належить до захисної смуги Дніпровського водосховища і охороняється законом — Земельним та Водним кодексами України? Там узагалі заборонено ведення садівництва та селянського господарства. Зважаючи на протиправність рішень сільської ради, їх оскаржено у судовому порядку місцевою прокуратурою. Позови перебувають на розгляді у Кам’янець-Подільському міськра-йонному суді Хмельницької області.

«Єдине вікно» для послуг

ЦЕНТР надання адміністративних послуг відкрився у Новій Ушиці. Тепер краяни мають змогу отримати тут понад 180 видів послуг у форматі «єдиного вікна». Приміщення центру модернізоване за європейськими стандартами, доступне для людей з інвалідністю, має обладнаний дитячий куточок, навіть спеціальний столик для перепеленання немовлят. Центр обслуговуватиме мешканців 53 населених пунктів, які увійшли до об’єднаної громади, та шести сіл, які ще не об’єдналися. Згідно з повідомленням ОДА, раніше, в рамках цієї ж програми, уже були відкриті Центри адмінпослуг у Чемеровецькій, Меджибізькій ОТГ та мобільний ЦНАП — у Славуті.

АТС відходять у минуле

У РЕГІОНІ спостерігається тенденція до зменшення кількості користувачів стаціонарного зв’язку. Зокрема, ще торік на цей час налічувалось на 18% більше абонентів АТС. Нині ж зі 100 сімей лише 20 продовжують користуватися стаціонарним зв’язком. При цьому у сільській місцевості ця частка і поготів удвічі менша. Водночас у рази краяни стали менше відправляти поштових листів. Пояснення просте: невпинно зростає число користувачів мережі Інтернет, зокрема торік їх кількість подвоїлась. Схоже, класичні епістолярний і розмовний комунікативні «жанри» відходять у минуле.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Щоб студенти не мерзли
Читати
Обіцяють додати
Читати
I військовим теж
Читати
Ризикуємо програти
Читати
Грипують жорстко
Читати
Смачний експорт
Читати
Спродалися
Читати
Позбавляють себе життя
Читати
Хто ласий до нашого м’яса
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове