Архів
Середа,
7 березня 2018 року

№ 18 (19565)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша поштаВербиченька
  • За рубежем
Перемогли євроскептики і друзі РФ

ІТАЛІЯ. Прем’єр-міністр іде у відставку через провал його партії на парламентських виборах.

Докладніше...
Нарешті є «велика коаліція»

НІМЕЧЧИНА. Соціал-демократи підтримали створення коаліції з правоцентристським блоком Ангели Меркель.

Докладніше...
Македонські пристрасті

У МАКЕДОНІЇ відбуваються масові протести проти перейменування країни.

Докладніше...
Заручники воєнного конфлікту

СИРІЯ. У Східну Гуту прибула автоколона з гуманітарною допомогою від ООН.

Докладніше...
Політичний маневр

ІЗРАЇЛЬ оголосив про готовність до прямих переговорів із Палестиною.

Докладніше...
Криза у верхах загострюється

СЛОВАЧЧИНА. Резонансне вбивство журналіста, який звинуватив уряд у корупції, спровокувало політичну кризу.

Докладніше...
Знову трусонуло

ІРАН. На півночі стався землетрус магнітудою 5,0.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Зелена аптека «Сільських вістей»

Деревій звичайний

Олександр КУРДЮК,

кандидат біологічних наук.

НА ТЕРИТОРІЇ України зустрічається декілька видів деревію: благородний, звичайний, паннонський, стиснутий, хрящуватий, цілолистий та інші. Найвідомішим і широко вживаним є деревій звичайний, що росте повсюди. Для виготовлення ліків використовують квіти та траву з верх­ньої частини рослини. Вихід сухої сировини становить третину, за бажання її можна придбати в аптеках.

Анемія. Змішати в пропорції 1:1 сировину деревію, коріння кульбаби і подрібнене листя кропиви. Залити 1,5 склянки окропу, настояти не менше години, процідити. Приймати по 100 мл тричі на день перед їдою.

Гастрит зі зниженою кислотністю. П’ять столових ложок подрібненої трави чи квітів залити в термосі 0,5 літра окропу, настояти 30-40 хвилин і пити теплим по 80-100 мл тричі на день.

Геморой. Залити 15 грамів (дві столові ложки) сировини 500 мл окропу в термосі, настояти протягом години і використовувати для сидячої ванни під час загострення. Столову ложку квітів деревію залити склянкою окропу, довести до кипіння, настояти і процідити та вживати для клізм. З цією ж метою застосовувати тампони, змочені відваром. Для внутрішнього використання при геморої дві столові ложки соку розмішати з двома столовими ложками меду. Приймати три-чотири рази на день.

Діабет. Столову ложку подрібненої сировини деревію залити склянкою окропу, довести до кипіння і настояти протягом 30 хвилин. Процідити і пити по півсклянки два-три рази після їди.

Запалення сечового міхура. Дві столові ложки деревію змішати з двома ложками мучниці, додати по столовій ложці коренів аїру болотного та бруньок берези повислої. Дві столові ложки цієї суміші залити 600 мл води, проварити 5 хвилин на повільному вогні, настояти 30-40 хвилин, процідити і приймати по 150 мл чотири рази на день.

Катар дихальних шляхів. Дві столові ложки подрібненої трави залити склянкою окропу, проварити на маленькому вогні протягом 7-10 хвилин, охолодити та процідити. Вживати три-чотири рази на день.

Коліти. Змішати траву деревію, плоди шипшини, траву звіробою і дубову кору у співвідношенні 3:5:3:2, столову ложку суміші залити склянкою окропу, проварити на повільному вогні 10-12 хвилин, процідити, додати меду і приймати по чверті склянки три-чотири рази на день.

У разі запалення ротової порожнини використовувати відвар для полоскання. Ефективним є настій чайної ложки квітів чи подрібненої трави деревію і чайної ложки шавлії в 250 мл окропу. Настояти 20-30 хвилин, процідити і полоскати теплим. При стоматиті дві столові ложки квітів залити склянкою окропу в термосі, настояти не менше 40 хвилин, процідити і полоскати рот.

Маткові кровотечі. Змішати у рівних частинах траву деревію і листя кропиви. Дві чайні ложки суміші залити склянкою окропу, настояти 15-20 хвилин, процідити і пити як чай по 100 мл два-три рази протягом дня. Можна застосувати свіжий сік по 30 крапель тричі на день.

Порушення серцевого ритму. Змішати 30 крапель соку деревію з невеликою кількістю вина і приймати тричі на день.

Нетримання сечі. Столову ложку квітів чи подрібненої трави залити 250 мл окропу, проварити на повільному вогні 10 хвилин, настояти протягом 30-40 хвилин, процідити і вживати по столовій ложці тричі на день після їди.

Селезінка. Для лікування столову ложку квітів чи подрібненої трави деревію змішати зі столовою ложкою пелюсток календули і залити склянкою окропу. Настояти 30-40 хвилин, процідити і приймати по третині склянки двічі на день.

Спазми шлунка. Змішати в рівних пропорціях квіти деревію звичайного і ромашки лікарської, чотири столові ложки цієї суміші залити 500 мл окропу. Настояти півгодини, процідити і пити по 100 мл три-чотири рази на день.

Стенокардія. Чотири столові ложки сировини залити 100 мл горілки, настояти протягом тижня і приймати по 20 крапель у чистому вигляді (або додаючи невелику кількість води) тричі на день за 20-30 хвилин до їди.

Туберкульоз. Вживати по чайній ложці свіжий сік деревію тричі на день.

Шкірні проблеми. Дві столові ложки сировини деревію залити двома склянками окропу, настояти не менше 40 хвилин і застосовувати як компрес для ран, фурункулів та виразок. У разі надмірної жирності шкіри обличчя півтори столові ложки квітів залити склянкою окропу, настояти півгодини, процідити і використовувати для протирання. Інший рецепт: подрібнити свіжі квіти деревію та нанести на відкриті рани шкіри. Можна змішати з рафінованою олією, вершковим жирним маслом чи несолоним смальцем і вживати у вигляді мазі. При запаленні шкіри у значних розмірах тощо 300 грамів сировини деревію засипати у 5 літрів окропу. Настояти протягом 30 хвилин. Додати у ванну з теплою водою. Приймати ванни протягом 10-15 днів.

Шлунково-кишковий тракт. Залити сировину горілкою в пропорції 500 мл алкоголю на 100 грамів подрібненої трави чи квітів. Настояти два тижні, процідити та пити по 40-50 крапель тричі на день, краще додаючи у невелику кількість води.

Холецистит. Столову ложку деревію змішати зі столовою ложкою звіробою, запарити в літровому термосі окропом, настояти годину і приймати як чай протягом дня.

Протипоказання. Не застосовувати препарати з деревію при виразці шлунка та дванадцятипалої кишки, гастриті з підвищеною кислотністю, тромбофлебіті, гіпотонії, вагітності, алергії.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Щоб студенти не мерзли
Читати
Обіцяють додати
Читати
I військовим теж
Читати
Ризикуємо програти
Читати
Грипують жорстко
Читати
Смачний експорт
Читати
Спродалися
Читати
Позбавляють себе життя
Читати
Хто ласий до нашого м’яса
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове