Архів
Середа,
7 березня 2018 року

№ 18 (19565)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша поштаВербиченька

Наша пошта

Добірку підготувала Валентина ЮРЧИШИНА.

Версія для друку          До списку статтей
  • Погляд

Чому українці виїжджають за кордон?

Валерій МАРЦЕНЮК.

Хмельницька область.

УКРАЇНЦІ масово виїжджають за кордон: спершу на навчання, тимчасові заробітки, а затим перебираються назавжди разом з усією сім’єю. Експерти б’ють на сполох: із такими темпами міграції невдовзі нікому буде працювати в Україні та сплачувати податки. А це призведе до колапсу пенсійної системи.

Найчастіше за кордон тікає молодь, яку не влаштовує мізерна платня на Батьківщині. Днями в автобусі познайомився з 25-річним Олександром, який саме повертався з Польщі у відпустку. Розповів, що працює там будівельником уже понад рік. Робота, звісно, тяжка, але зарплатня (близько 19 тис. грн) його влаштовує. Тож думає й молоду дружину забрати із собою. Вже підшукав для неї місце: працюватиме офіціанткою.

На Хмельниччині багато фахівців та простих робітників із року в рік виїжджають до європейських країн у пошуках кращої долі. Через недосконалу вітчизняну медичну реформу, закриття лікарень загострилась також проблема еміграції кваліфікованих лікарів. Натомість така ситуація в Україні є дуже вигідною для Польщі, де спостерігається гостра нестача медпрацівників, тож місцевий уряд уже заявив про готовність спростити для таких мігрантів умови працевлаштування.

Нашій владі потрібно робити рішучі кроки до подолання безробіття та встановлення високих зарплат не тільки можновладцям, а й пересічним громадянам, інакше українці ще довго поневірятимуться Європою у пошуках кращої долі. Якщо ж уряд не квапитиметься з реформами, то в найближчому майбутньому забезпечувати економічне зростання держави буде просто нікому.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове