Архів
Середа,
7 березня 2018 року

№ 18 (19565)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша поштаВербиченька

Добрий господар

Добірку підготувала
Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Фенологічний календар посіву городніх культур

РАННЬОВЕСНЯНІ квітуючі рослини розпускають листя чи починають цвісти лише тоді, коли настає їхній час. Не раніше і не пізніше. Вони тонко відчувають природу і коливання погоди. Спостерігаючи за цими рослинами, досвідчені господарі уклали календар, за яким слід висівати городні культури. Такий календар називається фенологічним.

Зацвів пролісок — пора сіяти на розсаду в кімнаті або опалюваній тепличці перець, томати, кольрабі, артишоки, з квітів — агератум, гвоздику, герань, петунії, сальвію.

Зацвіли ліщина, білоцвіт весняний — час сіяти у відкритий ґрунт шпинат, редиску, а з квітів — волошки, нагідки, мак: земля більше не промерзне.

Розкрили квітки бирючина, крокус — висівайте цибулю-порей (козелець), шніт-цибулю.

Зацвіли форзиція, фіалки — можна сіяти моркву, петрушку, з квітів — іберис і годецію.

Верба, нарциси — салат, ранню редьку, кольрабі, червоноголову і савойську капусту, з квітів — однорічні флокси, маргаритки, люпин, резеду.

Мигдаль і гадюча цибуля — буряк, розсаду білоголової і цвітної капусти, запашний горошок. Весна остаточно вступила у свої права.

Вишня — сіють кріп, чабер, з квітів — кларкію і гайлардію.

Каштан і дицентра — квасолю, буряки, літні сорти редьки і редиски.

Бузок, купальниці — качанний салат, із квітів — іпомею, якщо її посіяти в ці терміни, буде цвісти до вересня.

Квітують калина і півонії — просяться в землю огірки, гарбуз, боби і цукрова кукурудза.

Іриси та бузина — брюссельська капуста, з квітів — незабудки і маргаритки.

Золотий дощ, наперстянка — осінні та зимові сорти редьки, пізня кольрабі, а з квітів — турецька гвоздика.

Липи і троянди — броколі (спаржева капуста), яка тримається до самих приморозків, а з квітів — дзвіночки.

Дуб розпустив листочки. Народна прикмета стверджує, що минула пора весняних приморозків. Тепер не можна запізнюватися з посівом у відкритий ґрунт пізніх теплолюбних культур — квасолі, кабачків, гарбуза, патисонів, цибулі-порею і, звичайно, огірків.

Картоплю садять від того часу, як починає розпускати листочки береза, і до початку цвітіння черемхи.

Версія для друку          До списку статтей

РОЗСАДНІ клопоти на часі, тож хоча б один матеріал випуску присвячуємо цій темі. Наступного разу поговоримо про основні хвороби тендітних сіянців — кореневу гниль і чорну ніжку. Боротися з ними дуже важко, особливо з першою, тому, аби не допустити загибелі розсади, треба знати, що зумовлює появу захворювання. Ну і, звісно, «вловити» перші ознаки негараздів, щоб ужити відповідних заходів.

Звісно, не можемо обійти увагою радісну і важливу подію, яку зараз очікують багато власників домашньої худоби, — появу телятка. Про що насамперед має потурбуватися господар; чому молозивний період є вирішальним для виживання і подальшого здорового існування тварини; як поступово змінювати раціон і які його найкращі складові — ось які вузлики зав’яжемо на пам’ять тваринникові-початківцю. А може, й досвідчені хазяї для себе щось почерпнуть.

А пасічник із півстолітнім стажем Леонід Мар’янович Гвяздівський поспішає зі своїми порадами щодо догляду за бджілками у ранньовесняний період. Аякже, він дуже відповідальний, аби не допустити загибелі бджолосімей. Чоловік підкаже, коли виставляти вулики із зимівника на тічок, як провести обліт комах, що невідкладно зробити задля їх благополучного розвитку.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове