П’ятниця, 23 лютого 2018 року № 15 (19562)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19562/print.php?n=38215

Курячий послід як добриво

ПІСЛЯ розвалу ферм практично ніде дістати людям органіки, та й дорога вона. Тож доступніший курячий послід як добриво використовують практично всі. Але багато городників, застосувавши його на городі один раз, надалі відмовляються це робити, оскільки обпікаються — як у прямому, так і в переносному сенсі.

Це добриво серед інших органічних містить найбільше азоту. Але в процесі зберігання азот розкладається на аміак, після чого послід перетворюється на отруту. Для того, щоб азот зберігався якомога довше, у пташниках як підстилку рекомендується використовувати торф’яну потерть, яка запобігає швидкому висиханню посліду і збереженню в ньому азотовмісних речовин.

Для того, щоб азот із курячого посліду не перетворювався на аміак, рекомендується висушувати його на повітрі, пересипаючи торфом. Висушений таким чином послід можна зберігати в пластикових ящиках або бочках, обов’язково забезпечивши постійний доступ свіжого повітря (зробивши дірки в кришці).

Як добриво курячий послід у свіжому вигляді не рекомендується використовувати, оскільки рослини можуть отримати опіки, що може призвести до їх загибелі. А перш ніж унести в ґрунт у сухому вигляді, його рекомендується ретельно подрібнити і добре перемішати із землею або перегноєм.

Оптимальна норма внесення під овочеві культури сухого посліду — не більш як 50 грамів на метр квадратний. Але найліпше використовувати його як рідке підживлення. У розчин, який готується зі свіжого посліду, води потрібно більше, ніж у той, що готується із сухого. На одну частину свіжого курячого посліду слід узяти від 15 до 20 частин води. Вміст необхідно ретельно перемішувати. Тримати курячий послід у ємності довше двох днів не рекомендується: при тривалішому зберіганні, знову ж таки, виділяється аміак. Отриманим розчином удобрюють городні культури з розрахунку відро на квадратний метр.

Є й інший спосіб застосування курячого посліду як добрива. Ємність наповнюють ним на третину, заливають водою і, помішуючи, доводять до напіврідкого стану. Потім беруть одну частину одержаного розчину і розводять його ще раз чотирма частинами води. Лише після цього розчин готовий до застосування на городі. Пропорція та сама: відро на метр квадратний.

При використанні пташиного посліду найголовнішим правилом повинна стати помірність.