П’ятниця, 23 лютого 2018 року № 15 (19562)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19562/print.php?n=38213

Плануйте грядки завчасу

ПРАВИЛЬНА комбінація кількох видів овочів на одній грядці сприяє їх повноцінному росту, зменшує вірогідність захворювань, створює сприятливе середовище для корисних комах і відлякує різних шкідників.

Але при цьому одночасне висадження різних овочів має і свої недоліки, бо не всі рослини можуть ужитися одна з одною. Ось найпоширеніші комбінації культур.

Представникам сімейства хрестоцвітих (броколі, брюссельська, білоголова, цвітна та інші види капусти) загалом комфортно біля багатьох овочів. З капустою без шкоди можуть сусідити буряки, селера, огірки, салат-латук, цибуля, картопля і шпинат. Але є й небажані для них рослини, наприклад квасоля, полуниця, помідори. Морква добре росте по сусідству з бобами, салатом-латуком, розмарином, цибулею, шавлією і помідорами.

Спаржа добре уживається з багатьма овочами, але найбільше їй підходять помідори, петрушка і базилік.

Кущову квасолю добре садити біля картоплі, огірків, кукурудзи, полуниці й селери, а не переносить вона цибулі.

Квасоля витка примхливіша — вона гарно росте поруч кукурудзи і зовсім не уживається з буряками і цибулею.

Селера також невибаглива щодо інших овочів, посаджених поблизу, особливо «любить» цибулю, помідори і кущову квасолю. Так само, як і для спаржі, для селери не існує конкретних овочів, які можуть справляти негативний уплив на її ріст.

Кукурудзу необхідно садити подалі від помідорів, але близько до картоплі, бобів, гороху, гарбузів, огірків і т.д.

Огірки погано ростуть поблизу ароматичних трав та картоплі, але їм вкрай сприяє сусідство бобів, кукурудзи і гороху.

Цибулю краще садити поблизу буряків, моркви, салату-латуку і представників хрестоцвітих. Проте краще не розміщувати її поруч бобів і гороху, якщо хочете згодом зібрати хороший урожай.

Гороху найбільше підходять морква, ріпа, огірки, кукурудза і боби, але в жодному разі не цибуля та картопля.

Картоплю для досягнення хороших результатів краще садити поблизу бобів, кукурудзи та капусти. Не варто біля неї сіяти огірки, садити томати і гарбузи.

Для гарного врожаю помідорів їх варто розміщувати біля цибулі, спаржі, моркви, петрушки або огірків, але подалі від картоплі.