П’ятниця, 23 лютого 2018 року № 15 (19562)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19562/print.php?n=38212

Аби швидше проросло

ЩОБ скоріше одержати сходи, городники вдаються до різних агроприйомів.

Найчастіше посівний матеріал замочують до повного набубнявіння. Давно помічено: швидше сходить і дає кращий урожай насіння, замочене в сніговій воді. За відсутності снігу можна використати талу воду з морозильної камери холодильника.

Тривалість замочування різна. Насіння огірків, кабачків, гарбузів, капусти, редиски, редьки заливають водою приблизно на 12 годин; помідорів, салату і буряків — від 24 до 36 годин; моркви, петрушки, цибулі-чорнушки, селери, пастернаку, спаржі, щавлю — близько 2 діб; гороху і квасолі — не більше 4-5 годин.

Воду треба міняти кожні 4 години, при цьому акуратно перемішуючи насінини. Можна їх не розкладати на тарілочці, а покласти в марлевий мішечок і опустити у воду. Останньої повинно бути стільки, аби лише покривала насіння. У результаті воно має тільки набубнявіти. Припиняють замочування, коли 1-1,5% насіння наклюнеться. Надалі його висівають у помірно зволожений ґрунт. У сухому паростки можуть засохнути, а в сильно зволоженому — загинути від браку кисню.

Інший варіант — подальше пророщування замоченого насіння, що дає змогу пришвидшити появу сходів на 5-7 днів.

Для пророщування насіння розкладають тонким шаром на змоченій тканині в теплому приміщенні з температурою близько 25ОС і зверху накривають вологою тканиною. Насіння огірків і капусти пророщують один-три дні, помідорів — три-чотири. Щоб вода не випаровувалась і постійно підтримувалась оптимальна вологість, блюдечко накривають склом або поміщують у поліетиленовий пакет.

Насіння потрібно регулярно обережно перевертати для забезпечення доступу повітря. Пророщування завершують тоді, коли у більшості насінин наклюнуться білі паростки.

Проростання насіння цибулі-чорнушки можна прискорити, якщо його витримати впродовж 8 годин у воді, нагрітій до 40ОС. Щоб вона не остигала, періодично доливають гарячу воду.

При пророщуванні насіння важливо не проґавити момент прокльовування, оскільки одночасно з ним відбувається швидкий розвиток корінця. Останній дуже крихкий, ніжний і тому легко пошкоджується. Таке насіння висівати дуже важко.

Після появи паростків насіння висаджують у вологий добре спушений і досить теплий ґрунт. Якщо посів затримується, наклюнуте насіння треба тримати в нижній частині холодильника при температурі 3-4ОС.