Архів
П’ятниця,
23 лютого 2018 року

№ 15 (19562)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала
Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Чим приваблює ремонтантний сорт

РЕМОНТАНТНІ сорти ягід «цікаві» для садівників здатністю давати врожай двічі на рік. Так, малина такого виду може порадувати ягодами в серпні й навіть вересні, коли солодкий сезон уже позаду.

Однак головна її перевага не в цьому. Малина ремонтантна стійка навіть до сильних морозів, а ягоди продовжують з’являтись і після короткочасних осінніх приморозків.

Ремонтантні сорти малини часто починають плодоносити вже в рік посадки, причому незалежно від того, наскільки сприятливим видався сезон. Ягоди вирізняються більшим розміром порівняно зі «звичайними» літніми сортами, та й урожайність трохи вища.

Така малина добре росте на будь-яких ґрунтах. Лише на бідних гумусом ділянках кущі будуть невисокими і ягід родитиме менше.

Ремонтантні сорти не дають так багато пагонів, як традиційні, а значить, за ними простіше доглядати.

Однак не так просто розмножувати. Малина ремонтантна найкраще розмножується через зелену розсаду, яку вирощують у теплиці. Пересаджувати її можна як восени, так і навесні. Місце для малини слід вибрати сонячне. Холодного літа плодоношення може початися пізніше.

Оскільки ремонтантні сорти дають високі врожаї, вони потребують і повноцінного живлення. При посадці потрібно внести мінеральні добрива, перегній, гнойову рідину, деревний попіл та пару відер торфу. В подальшому регулярно підживлювати насадження у звичайні для плодових чагарників терміни.

Догляд за ремонтантною малиною нескладний. Він полягає переважно в обрізанні наземної частини восени. Після настання стійких холодів, коли ґрунт почне промерзати, необхідно обрізати всю видиму частину пагонів, на яких закінчилося плодоношення. Обрізані стебла спалюють.

Потрібно стежити, щоб на одному стеблі формувалося не більше п’яти пагонів заміщення, відтак ягоди досягатимуть хорошого розміру. Серед інших заходів — розпушування і боротьба з бур’янами в міру необхідності, а у посушливий період — полив.

Версія для друку          До списку статтей

НАСТУПНИЙ випуск «ДГ» продовжить в основному тему передпосівної підготовки насіння. Годимо, як-то кажуть, тому насінню, аби тільки на полі дало дружні сходи й овочі потім не хворіли. Тому аж ніяк не зайвою буде обробка посівного матеріалу мікроелементами. Є вони готові у продажу, а дехто довіряє перевіреним домашнім засобам, що стимулюють ріст рослин. Поговоримо, чим хороші та зручні мікродобрива, як самому провести барботування насіння та про інше.

Дбайливі господарі попіл, що накопичився за зиму, зсипають не просто неба, а під навісом під плівку. Це дуже цінне добриво насамперед для посадки плодових культур, ягідних чагарників, а отже, незамінне навесні. Куди ще і як його можна застосовувати, повідаємо в одному з матеріалів.

На додачу до місячного посівного календаря, коли що сіяти і садити, який ми надрукували, подамо ще й фенологічний. Усе ж таки нема нічого й нікого мудрішого за матінку природу: рослини розпускають листя чи починають квітувати, саме коли настає їхній час. А мудрі люди, спостерігаючи за ними, знали, що зацвіла, приміром, калина — час сіяти огірки, гарбузи. І хоч глобальне потепління зсунуло колишні звичні терміни, «прив’язка» до природних вказівників переважно залишається незмінною.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове