Архів
П’ятниця,
23 лютого 2018 року

№ 15 (19562)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала
Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Плануйте грядки завчасу

ПРАВИЛЬНА комбінація кількох видів овочів на одній грядці сприяє їх повноцінному росту, зменшує вірогідність захворювань, створює сприятливе середовище для корисних комах і відлякує різних шкідників.

Але при цьому одночасне висадження різних овочів має і свої недоліки, бо не всі рослини можуть ужитися одна з одною. Ось найпоширеніші комбінації культур.

Представникам сімейства хрестоцвітих (броколі, брюссельська, білоголова, цвітна та інші види капусти) загалом комфортно біля багатьох овочів. З капустою без шкоди можуть сусідити буряки, селера, огірки, салат-латук, цибуля, картопля і шпинат. Але є й небажані для них рослини, наприклад квасоля, полуниця, помідори. Морква добре росте по сусідству з бобами, салатом-латуком, розмарином, цибулею, шавлією і помідорами.

Спаржа добре уживається з багатьма овочами, але найбільше їй підходять помідори, петрушка і базилік.

Кущову квасолю добре садити біля картоплі, огірків, кукурудзи, полуниці й селери, а не переносить вона цибулі.

Квасоля витка примхливіша — вона гарно росте поруч кукурудзи і зовсім не уживається з буряками і цибулею.

Селера також невибаглива щодо інших овочів, посаджених поблизу, особливо «любить» цибулю, помідори і кущову квасолю. Так само, як і для спаржі, для селери не існує конкретних овочів, які можуть справляти негативний уплив на її ріст.

Кукурудзу необхідно садити подалі від помідорів, але близько до картоплі, бобів, гороху, гарбузів, огірків і т.д.

Огірки погано ростуть поблизу ароматичних трав та картоплі, але їм вкрай сприяє сусідство бобів, кукурудзи і гороху.

Цибулю краще садити поблизу буряків, моркви, салату-латуку і представників хрестоцвітих. Проте краще не розміщувати її поруч бобів і гороху, якщо хочете згодом зібрати хороший урожай.

Гороху найбільше підходять морква, ріпа, огірки, кукурудза і боби, але в жодному разі не цибуля та картопля.

Картоплю для досягнення хороших результатів краще садити поблизу бобів, кукурудзи та капусти. Не варто біля неї сіяти огірки, садити томати і гарбузи.

Для гарного врожаю помідорів їх варто розміщувати біля цибулі, спаржі, моркви, петрушки або огірків, але подалі від картоплі.

Версія для друку          До списку статтей

НАСТУПНИЙ випуск «ДГ» продовжить в основному тему передпосівної підготовки насіння. Годимо, як-то кажуть, тому насінню, аби тільки на полі дало дружні сходи й овочі потім не хворіли. Тому аж ніяк не зайвою буде обробка посівного матеріалу мікроелементами. Є вони готові у продажу, а дехто довіряє перевіреним домашнім засобам, що стимулюють ріст рослин. Поговоримо, чим хороші та зручні мікродобрива, як самому провести барботування насіння та про інше.

Дбайливі господарі попіл, що накопичився за зиму, зсипають не просто неба, а під навісом під плівку. Це дуже цінне добриво насамперед для посадки плодових культур, ягідних чагарників, а отже, незамінне навесні. Куди ще і як його можна застосовувати, повідаємо в одному з матеріалів.

На додачу до місячного посівного календаря, коли що сіяти і садити, який ми надрукували, подамо ще й фенологічний. Усе ж таки нема нічого й нікого мудрішого за матінку природу: рослини розпускають листя чи починають квітувати, саме коли настає їхній час. А мудрі люди, спостерігаючи за ними, знали, що зацвіла, приміром, калина — час сіяти огірки, гарбузи. І хоч глобальне потепління зсунуло колишні звичні терміни, «прив’язка» до природних вказівників переважно залишається незмінною.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове