Архів
П’ятниця,
23 лютого 2018 року

№ 15 (19562)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала
Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Аби швидше проросло

ЩОБ скоріше одержати сходи, городники вдаються до різних агроприйомів.

Найчастіше посівний матеріал замочують до повного набубнявіння. Давно помічено: швидше сходить і дає кращий урожай насіння, замочене в сніговій воді. За відсутності снігу можна використати талу воду з морозильної камери холодильника.

Тривалість замочування різна. Насіння огірків, кабачків, гарбузів, капусти, редиски, редьки заливають водою приблизно на 12 годин; помідорів, салату і буряків — від 24 до 36 годин; моркви, петрушки, цибулі-чорнушки, селери, пастернаку, спаржі, щавлю — близько 2 діб; гороху і квасолі — не більше 4-5 годин.

Воду треба міняти кожні 4 години, при цьому акуратно перемішуючи насінини. Можна їх не розкладати на тарілочці, а покласти в марлевий мішечок і опустити у воду. Останньої повинно бути стільки, аби лише покривала насіння. У результаті воно має тільки набубнявіти. Припиняють замочування, коли 1-1,5% насіння наклюнеться. Надалі його висівають у помірно зволожений ґрунт. У сухому паростки можуть засохнути, а в сильно зволоженому — загинути від браку кисню.

Інший варіант — подальше пророщування замоченого насіння, що дає змогу пришвидшити появу сходів на 5-7 днів.

Для пророщування насіння розкладають тонким шаром на змоченій тканині в теплому приміщенні з температурою близько 25ОС і зверху накривають вологою тканиною. Насіння огірків і капусти пророщують один-три дні, помідорів — три-чотири. Щоб вода не випаровувалась і постійно підтримувалась оптимальна вологість, блюдечко накривають склом або поміщують у поліетиленовий пакет.

Насіння потрібно регулярно обережно перевертати для забезпечення доступу повітря. Пророщування завершують тоді, коли у більшості насінин наклюнуться білі паростки.

Проростання насіння цибулі-чорнушки можна прискорити, якщо його витримати впродовж 8 годин у воді, нагрітій до 40ОС. Щоб вона не остигала, періодично доливають гарячу воду.

При пророщуванні насіння важливо не проґавити момент прокльовування, оскільки одночасно з ним відбувається швидкий розвиток корінця. Останній дуже крихкий, ніжний і тому легко пошкоджується. Таке насіння висівати дуже важко.

Після появи паростків насіння висаджують у вологий добре спушений і досить теплий ґрунт. Якщо посів затримується, наклюнуте насіння треба тримати в нижній частині холодильника при температурі 3-4ОС.

Версія для друку          До списку статтей

НАСТУПНИЙ випуск «ДГ» продовжить в основному тему передпосівної підготовки насіння. Годимо, як-то кажуть, тому насінню, аби тільки на полі дало дружні сходи й овочі потім не хворіли. Тому аж ніяк не зайвою буде обробка посівного матеріалу мікроелементами. Є вони готові у продажу, а дехто довіряє перевіреним домашнім засобам, що стимулюють ріст рослин. Поговоримо, чим хороші та зручні мікродобрива, як самому провести барботування насіння та про інше.

Дбайливі господарі попіл, що накопичився за зиму, зсипають не просто неба, а під навісом під плівку. Це дуже цінне добриво насамперед для посадки плодових культур, ягідних чагарників, а отже, незамінне навесні. Куди ще і як його можна застосовувати, повідаємо в одному з матеріалів.

На додачу до місячного посівного календаря, коли що сіяти і садити, який ми надрукували, подамо ще й фенологічний. Усе ж таки нема нічого й нікого мудрішого за матінку природу: рослини розпускають листя чи починають квітувати, саме коли настає їхній час. А мудрі люди, спостерігаючи за ними, знали, що зацвіла, приміром, калина — час сіяти огірки, гарбузи. І хоч глобальне потепління зсунуло колишні звичні терміни, «прив’язка» до природних вказівників переважно залишається незмінною.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове