Вівторок, 20 лютого 2018 року № 14 (19561)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19561/print.php?n=38181

  • Закапелок чудесних хитрощів

Яйце в солоній воді

Візьми дві півлітрові скляні банки і одну з них на понад дві третини наповни чистою водою. Туди опусти на ложці сире яйце. Воно потоне, піде на дно.

У другу банку налий концентрованого сольового розчину (на півлітра води достатньо двох столових ложок кухонної солі з вершком, щоб яйце плавало). Ти, звичайно, розумієш, чому так виходить. Адже солона вода важча за прісну. Недарма у морі легше плавати, ніж у річці.

Але для нашого диво-досліду потрібна ще й третя банка, вже літрова. Переклади ложкою у неї яйце і підливай туди воду по черзі з півлітрових банок. Тобі вдасться отримати такий розчин, у котрому яйце не спливатиме на поверхню і в той же час і не падатиме на дно. Воно триматиметься посередині розчину, наче підвішене!

Тепер можеш показати товаришу фокус. Підлий у банку трохи прісної води — яйце потоне… Підлий солоної — воно спливе! Це видасться тим більш дивовижним, що на вигляд солона вода нічим не відрізняється від прісної.

Такий же дослід можна проробити і з сирою картоплиною. Тільки солі доведеться розчинити більше — картоплина важча за яйце, тож її важче змусити спливати.