Вівторок, 20 лютого 2018 року № 14 (19561)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19561/print.php?n=38170

  • Сільські обрії

Ферма замість пустиря

Віктор Зеленюк.

Вінницька область.

Ця подія, безсумнівно, торік стала найвизначнішою в Мурованокуриловецькому районі — за шість місяців на колишньому пустирі з чагарями виросла простора й світла ферма із металоконструкцій і скла.

ГОЛОВА ФГ «Велес Віта» Петро Павлович Струсевич, ветеринар за фахом, та його заступник із тваринництва Віктор Михайловський давно виношували задум створити ферму із безприв’язним утриманням корів. П’ять років тому вони почали займатися розведенням поголів’я методом схрещування вітчизняної чорно-рябої породи із голштинською. Їх зацікавили перспективи: за оптимальних умов такі корови здатні давати сім-вісім тисяч кілограмів молока за лактацію із жирністю 3,7-3,8%, а окремих можна роздоїти до дев’яти-десяти тисяч кілограмів і більше.

— Сьогодні у нас на новій фермі 85% «своєї» худоби, — розповідає Віктор Михайловський. — Якщо порахувати, що в попередні роки ми купували нетелей по 25-30 тисяч гривень за голову, то вийде значно дешевше. При цьому вартість будівництва сягнула двадцяти п’яти мільйонів гривень. За нашими прогнозами, вже за три роки ферма буде працювати на прибуток. Так що вигода очевидна. Ми вдячні всім, хто брав участь у будівництві, за сумлінну роботу.

Нова сучасна ферма в Попелюхах на 504 дійні корови — найбільша в області з розряду подібних. Обслуговують її позмінно десять робітників, для яких створені оптимальні умови праці та відпочинку, вони забезпечені безкоштовним харчуванням. Доять корів три рази на день у спеціальному залі, обладнаному системою «Ялинка» німецького виробництва. Молоко по молокопроводу надходить у два холодильні танки об’ємом по десять тонн кожний. Середня заробітна плата операторів доїння — десять тисяч гривень. Кормовий раціон збалансований узимку на «велике молоко». Нині середньодобовий надій від корови сягає тридцяти літрів! Таких показників у Попелюхах ще ніколи не добивалися. ФГ «Велес Віта» щодня продає на Літинський молокозавод 24 тонни молока — більше, ніж шість довколишніх районів, разом узятих.

На постійній основі у тваринницькому комплексі господарства працюють вісімдесят робітників. Ферми розташовані у Попелюхах, Дружбі та Білянах. Громади сіл усіляко допомагають Петру Струсевичу в розвитку агропідприємства, адже він турбується про кожен населений пункт, вкладаючи чимало коштів в його інфраструктуру.

На фото автора: оператори машинного доїння Валентина Незнаєнко, Валентина Гончарук і Павло Стародуб.