Архів
Вівторок,
20 лютого 2018 року

№ 14 (19561)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Соняшник

Соняшник № 732

Наш куточок для синів і дочок

Куточок підготувала Олена КОЩЕНКО.
Малював
Олексій КОХАН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Закапелок чудесних хитрощів

Яйце в солоній воді

Візьми дві півлітрові скляні банки і одну з них на понад дві третини наповни чистою водою. Туди опусти на ложці сире яйце. Воно потоне, піде на дно.

У другу банку налий концентрованого сольового розчину (на півлітра води достатньо двох столових ложок кухонної солі з вершком, щоб яйце плавало). Ти, звичайно, розумієш, чому так виходить. Адже солона вода важча за прісну. Недарма у морі легше плавати, ніж у річці.

Але для нашого диво-досліду потрібна ще й третя банка, вже літрова. Переклади ложкою у неї яйце і підливай туди воду по черзі з півлітрових банок. Тобі вдасться отримати такий розчин, у котрому яйце не спливатиме на поверхню і в той же час і не падатиме на дно. Воно триматиметься посередині розчину, наче підвішене!

Тепер можеш показати товаришу фокус. Підлий у банку трохи прісної води — яйце потоне… Підлий солоної — воно спливе! Це видасться тим більш дивовижним, що на вигляд солона вода нічим не відрізняється від прісної.

Такий же дослід можна проробити і з сирою картоплиною. Тільки солі доведеться розчинити більше — картоплина важча за яйце, тож її важче змусити спливати.

Версія для друку          До списку статтей

Перевір свою увагу

Знайди між малюнками 20 розбіжностей.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове