Архів
П’ятниця,
16 лютого 2018 року

№ 13 (19560)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Домовились

США. Після запеклих дебатів конгрес узгодив найпроблемніші положення імміграційної реформи.

Докладніше...
Страйкують учителі

У СЛОВЕНІЇ через страйк учителів зачинилась більшість шкіл.

Докладніше...
Антиєвропейські настрої

МОНАКО. На парламентських виборах перемогли противники асоціації з ЄС.

Докладніше...
Далекоглядне рішення

ПОЛЬЩА анонсувала будівництво власного балтійського газогону.

Докладніше...
Навчання — рідною мовою

ЛАТВІЯ. Скасовано державну шкільну освіту російською.

Докладніше...
Посилюють безпеку

КАНАДА знову приєдналася до системи повітряного спостереження НАТО.

Докладніше...
Набрид усім

ПІВДЕННО-АФРИКАНСЬКА РЕСПУБЛІКА. Звинувачений у корупції і рекеті президент пішов у відставку.

Докладніше...
Світова допомога

ІРАК. Євросоюз виділяє країні 400 мільйонів євро.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Херсонщина

Озиме поле вселяє надію

Василь ПІДДУБНЯК.

ОБСТЕЖЕННЯ площ озимих зернових станом на початок лютого показало, що із засіяних 530,5 тис. га сходи отримані на 529,3 тис. га (99,8%), із них у хорошому та задовільному стані вони на 430 тис. га (81,2%). Про це повідомили у Департаменті агропромислового розвитку облдержадміністрації.

Крім того, озимий ріпак із засіяних 61,9 тис. га зійшов на 60,9 тис. га (98,4%), з них у доброму і задовільному стані сходи на 52,4 тис. га (86%). Як зазначили у Департаменті, подальший стан посівів буде залежати від сприятливості погодних умов.

Комбайни тільки для музеїв?

ТОВ НВП «Херсонський машинобудівний завод» замість комбайнів «Скіф», навколо яких торік було стільки патріотичного розголосу, підключився до реалізації на ринках України тракторів марки «YTO», розроблених на основі технології італійських колісних тракторів FiatAgri.

Реклама на тракторну тему з’явилася на сайті підприємства, яке багато обіцяє, але ніяк не спроможеться налагодити масовий випуск зернозбиральних комбайнів, а також фірмової продукції — самохідної техніки для збирання кукурудзи. Нічого не чути і про початок реалізації спільного українсько-фінського проекту з випуску зернозбиральних комбайнів SKIF 280 Superior. Вочевидь, Україна повністю втратила стратегічний напрям вітчизняного сільськогосподарського машинобудування і спроможна тепер виготовляти хіба що «самохідні» музейні експонати.

Худоба не тримається

НА ХЕРСОНЩИНІ торік в усіх категоріях гocпoдарcтв кількість великої рогатої худоби зменшилася на 3% (у т. ч. корів — на 2,2 %), свиней — на 17,2 %, oвець та кіз — на 6,7 %, птиці — на 13,8 %.

Як наслідок, гocпoдарcтвами області вироблено лише 65,3 тис. тонн м’яса у живій вазі, що на 3,1 % менше, ніж торік. Молока надоєно 293,4 тиc. тонн (на 0,9 % менше), яєць одержано 1023,1 млн штук (на 0,6% менше).

Виробництво м’яса та яєць зменшилося на 13,4  та 0,3 % відповідно, а молока зросло на 4,9 %. Середній надій молока у cільcькoгocпoдарcькиx підприємствах на початок року становив 7056 кг, що на 429 кг більше в порівнянні з січнем—груднем минулого року.

Буде і на острові свято

ВІДРЕМОНТУВАТИ дорогу на відрізаному річкою Конкою від Голої Пристані Білогрудовому острові обіцяє нинішнього року муніципальна влада. Про це давно просять жителі села, яке перебуває в адміністративних межах міста. Водним шляхом на дніпровський острів шляховики вже доставили 300 тонн щебеню, решту довезуть навесні — до початку робіт.

Єдиний на острові автошлях ремонтувався ще наприкінці 80-х років минулого століття й нині у жахливому стані. Понад дві сотні мешканців Білогрудового з нетерпінням чекають на ремонтників.

Не лише для екзотики

ЗА 100 КІЛОМЕТРІВ од Херсона, а саме в селищі Любимівка, у березні-квітні всі охочі матимуть змогу помилуватися розквітлим полем голландських тюльпанів.

Виявляється, херсонський фермер Олег Демченко створює у південному степу міні-Голландію. Цього року він «отюльпанить» півгектара землі двома сортами голландських цибулин. Попри зиму, рожеві й фіолетові квіти, висаджені під плівкою, вже сходять. Крім тюльпанів, фермер вирощує крокуси (Crocus sativus, шафран посівний), з яких виготовляють найдорожчу у світі приправу — шафран.

Усім ракам рак!

В УКРАЇНІ планують розводити тропічних раків вагою до 2 кілограмів. За словами співробітників Херсонського державного аграрного університету, таке можливо вже у недалекому майбутньому.

Вчені Херсонського державного аграрного університету запропонували господарникам зайнятися вирощуванням австралійського червоноклешневого краба — нового для нашої географічної зони виду членистоногих. Цей промисел не потребує створення спеціальних умов, товарну продукцію можна вирощувати у спеціальних прісноводних ставках. На кафедрі водних біоресурсів ХДАУ вже працюють у цьому напрямі, й навіть змогли виростити екзотичну особину завважки аж 187 грамів усього за 3 місяці. Тож херсонські вчені певні у перспективах вирощування таких крабів на Півдні України.

Наша картопля не гірша

ІНСТИТУТ зрошуваного землеробства НААНУ виростив і продає оздоровлений високоякісний насінний матеріал вищих репродукцій сортів картоплі, адаптованих до південних умов та придатних до двоврожайної культури.

Насіння одержане у результаті застосування біотехнологічних методів активного оздоровлення рослин од вірусної інфекції при вирощуванні вихідного матеріалу та методу двоврожайної культури при наступному його розмноженні. При використанні цього методу насінний матеріал зберігає високу продуктивність протягом 4-5 років.

На Арабатській стрілці вже весна

НАДВОРІ — лютий, а в полі через аномально теплу погоду вже цвітуть весняні квіти. Ось і пізньоцвіт анкарський вже пробудивсь і стрімко тягнеться до сонечка, інформує Щасливцівська сільська рада, що у Генічеському районі. Невеличкі галявинки пізньоцвіту ще можна побачити на незабудованих територіях між селами Щасливцеве та Стрілкове.

Ніжна і красива квітка занесена до Червоної книги України, зривати її заборонено. На жаль, пізньоцвіт анкарський на межі зникнення через зміни середовища, спричинені забудовою територій, випасом худоби тощо. Безпечно почувається він лише у Карадазькому природному заповіднику (Крим) і в Азово-Сиваському національно-природному парку.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Приїхали ревізори
Читати
З вітчизняної «дзвіниці»
Читати
Градус дещо знизився
Читати
Влада може догратися
Читати
Ліками забезпечили
Читати
Здорожчання неминуче
Читати
Щоб далеко не їздити
Читати
Борги наші непідйомні...
Читати
Ховаєшся — знайдуть
Читати
Грип лютує
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове