Архів
П’ятниця,
16 лютого 2018 року

№ 13 (19560)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Домовились

США. Після запеклих дебатів конгрес узгодив найпроблемніші положення імміграційної реформи.

Докладніше...
Страйкують учителі

У СЛОВЕНІЇ через страйк учителів зачинилась більшість шкіл.

Докладніше...
Антиєвропейські настрої

МОНАКО. На парламентських виборах перемогли противники асоціації з ЄС.

Докладніше...
Далекоглядне рішення

ПОЛЬЩА анонсувала будівництво власного балтійського газогону.

Докладніше...
Навчання — рідною мовою

ЛАТВІЯ. Скасовано державну шкільну освіту російською.

Докладніше...
Посилюють безпеку

КАНАДА знову приєдналася до системи повітряного спостереження НАТО.

Докладніше...
Набрид усім

ПІВДЕННО-АФРИКАНСЬКА РЕСПУБЛІКА. Звинувачений у корупції і рекеті президент пішов у відставку.

Докладніше...
Світова допомога

ІРАК. Євросоюз виділяє країні 400 мільйонів євро.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Зелена аптека «Сільських вістей»

Кріп запашний

Олександр КУРДЮК,

кандидат біологічних наук.

ЦЕЙ незамінний овоч наших городів і дачних грядок походить із Персії та Східної Індії. Відомий своїми корисними властивостями, про деякі ми і не здогадуємось.

Рослина має у своєму складі воду, жири, білки, клітковину, вуглеводи, вітаміни А, В1, В2, В3, В5, В6, В9, С, Е, містить нікотинову та фолієву кислоти, ефірні масла, натрій, залізо, цинк, магній, марганець, калій, мідь і фосфор.

Препарати з кропу мають жовчогінний ефект, зміцнюють імунітет, знижують артеріальний тиск, лікують виразки шлунка, допомагають при лікуванні бронхітів і пневмонії, загоюють рани, виводять токсини з організму.

Для поліпшення роботи шлунка і кишківнику. Столову ложку подрібненого (перетертого) насіння заливають склянкою окропу, настоюють 30 хвилин, проціджують. Приймають три-чотири рази на день по дві столові ложки за 20-30 хвилин до їди. Для зняття болей і спазмів кишківнику в немовлят чайну ложку насіння кропу заливають склянкою окропу, настоюють протягом години, профільтровують. Дають по одній чайній ложці тричі на день. Аби немовлята не страждали від метеоризму, використовують кропну воду, котру готують так: додають півмілілітра олії з кропу до 500 мл провареної води.

Жовчогінний засіб. Три чайні ложки подрібненої трави заливають 400 мл води і доводять на повільному вогні до кипіння. Настоюють 20-30 хвилин, проціджують. Приймають по 100 мл три-чотири рази на день.

Сечогінний засіб. Одну столову ложку сухого насіння чи дві столові ложки подрібненої трави заливають двома склянками окропу і настоюють не менше години. Приймають по 50-70 мл тричі на день за 20-30 хвилин до їди.

Цистит. Беруть насіння з розрахунку столова ложка на склянку окропу. Заливають необхідну кількість, дають настоятися півгодини. Приймають по півсклянки тричі протягом дня.

Стенокардія. Для профілактики стенокардії одну чайну ложку подрібненого насіння заливають 1,5 склянки окропу, настоюють не менше години. Проціджують і п’ють по 100 мл тричі на день.

Гіпертонія. Дві столові ложки подрібненої трави кропу заливають у термосі 500 мл окропу, настоюють 30-40 хвилин, проціджують. Приймають по 50-70 мл тричі на день. Можна взяти одну столову ложку насіння кропу, заливши його 300 мл гарячої води і настоявши протягом години. Приймати чотири-п’ять разів на день по одній-дві столові ложки.

Головні болі. Столову ложку насіння кропу залити в термосі літром окропу, настояти 20-25 хвилин. Процідити і приймати по 100 мл три-чотири рази на день перед їдою.

Безсоння. 50 грамів насіння заливають пляшкою червоного десертного вина, доводять до кипіння та проварюють на малому вогні 10-15 хвилин. Дають прохолонути протягом години. Проціджують і приймають по 30-50 мл перед сном.

Запалення очей через роботу за комп’ютером. Чайну ложку подрібненого насіння заливають склянкою окропу, настоюють 30-40 хвилин, проціджують. За бажання додають чайну ложку листя м’яти. Прикладають регулярно теплі чи холодні компреси до очей під час роботи за комп’ютером.

Кашель і бронхіт. На півтори склянки окропу беруть чайну ложку насіння, доводять до кипіння і на малому вогні млоять одну-дві хвилини. Дають прохолонути, проціджують. Додають чверть склянки теплого молока і чайну ложку меду. П’ють по 60-70 мл тричі на день за 20-30 хвилин до їди.

Відхаркувальний засіб. Чайну ложку насіння заливають 250 мл окропу, настоюють 30 хвилин, проціджують і приймають по одній-дві столові ложки кожні дві години. За бажання можна присмачити настій столовою ложкою меду. Для усунення неприємного запаху з рота пожувати зелень чи невелику кількість насіння одну-дві хвилини і рештки виплюнути.

Поліпшення лактації. Столову ложку насіння кропу заливають у літровому термосі окропом і настоюють дві-три години, проціджують і приймають по 100 мл двічі протягом дня.

Болі у шлунку. Перетирають чайну ложку насіння, заливають у термосі 250 мл окропу. Настоюють дві години. Приймають по 100 мл тричі на день за 20-30 хвилин до їди. Інший рецепт: на півсклянки кип’яченої води додати п’ять крапель олії з кропу. Приймати тричі на день.

Атеросклероз. Столову ложку насіння розтерти, залити склянкою окропу і настояти 20 хвилин. Процідити і приймати по одній-дві столові ложки за 20-30 хвилин до їди.

Метеоризм. Одну столову ложку насіння запарюють склянкою окропу в термосі, п’ють по 100 мл перед їдою.

Гастрити зі зниженою кислотністю. Приймають по половині чайної ложки розтертого насіння кропу три-чотири рази на день під час їди.

Для зняття похмільного синдрому. 150 грамів свіжої зелені заливають 0,5 літра кислого молока чи кефіру, настоюють до ранку. Випивають за два прийоми.

Протипоказання. Не рекомендується приймати препарати з кропу гіпотонікам та тим, у кого є схильність до алергії.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Приїхали ревізори
Читати
З вітчизняної «дзвіниці»
Читати
Градус дещо знизився
Читати
Влада може догратися
Читати
Ліками забезпечили
Читати
Здорожчання неминуче
Читати
Щоб далеко не їздити
Читати
Борги наші непідйомні...
Читати
Ховаєшся — знайдуть
Читати
Грип лютує
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове