Архів
П’ятниця,
16 лютого 2018 року

№ 13 (19560)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Домовились

США. Після запеклих дебатів конгрес узгодив найпроблемніші положення імміграційної реформи.

Докладніше...
Страйкують учителі

У СЛОВЕНІЇ через страйк учителів зачинилась більшість шкіл.

Докладніше...
Антиєвропейські настрої

МОНАКО. На парламентських виборах перемогли противники асоціації з ЄС.

Докладніше...
Далекоглядне рішення

ПОЛЬЩА анонсувала будівництво власного балтійського газогону.

Докладніше...
Навчання — рідною мовою

ЛАТВІЯ. Скасовано державну шкільну освіту російською.

Докладніше...
Посилюють безпеку

КАНАДА знову приєдналася до системи повітряного спостереження НАТО.

Докладніше...
Набрид усім

ПІВДЕННО-АФРИКАНСЬКА РЕСПУБЛІКА. Звинувачений у корупції і рекеті президент пішов у відставку.

Докладніше...
Світова допомога

ІРАК. Євросоюз виділяє країні 400 мільйонів євро.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Ну і ну!

«Хай батьки хвилюються»

Михайлина ЗІНЧУК.

Житомирська область.

10 тисяч дітей у 40 дошкільних закладах Житомирщини харчувалися м’ясом, у якому уміст хімічних речовин зашкалював! І хоча випадків отруєння після його споживання не зафіксовано, педіатри вважають, що наслідки такої «хімічної атаки» на дитяче здоров’я можуть датися взнаки згодом.

ЯК ЖЕ таке могло статися?

А почалося все з того, що до Житомира переїхав мешканець Донецька. Дуже швидко спритний чоловік зареєструвавав приватне підприємство і, найголовніше, завів потрібні йому зв’язки у міській раді. За сприяння одного з чиновників його фірма виграла тендер на постачання м’яса у дошкільні заклади та деякі лікарні. На придбання цього продукту тільки торік із міського та обласного бюджетів було виділено 16 мільйонів гривень.

Щоб отримати ще більший навар із бюджетних грошей, бізнесмен створив три фіктивні фірми, які нібито займалися вирощуванням худоби та свиней. Сам же закуповував м’ясо на базарі в одноосібників та у відгодівельних комплексах —де дешевше. У примітивно обладнаному цеху робив ін’єкції м’ясу хімпрепаратами та консервантом-вологоутримувачем, збільшуючи його вагу. Зиск від таких «медзаходів» ділив із потрібними людьми.

Та сталося так, що діяльністю бізнесмена зацікавилася фіскальна служба. Згодом до розслідування приєдналися СБУ і прокуратура області. Під час обшуку в цеху, що належав компанії підозрюваного, було вилучено 10 тонн м’яса, велику кількість хімпрепаратів та консервант «Цартер», який без проблем можна придбати у Житомирі. Коли слідчі запитали чоловіка, чи не відчуває він докорів сумління, що наживався на здоров’ї дітей, той відповів, що «хай за них їхні батьки хвилюються».

Нечестивцю оголошено про підозру. Відкрито кримінальне провадження. Ведеться слідство стосовно й чиновника міськради, який уплинув на результати тендера.

Це вже не перший випадок на Житомирщині, коли непорядні підприємці намагаються нагріти руки на бюджетному харчуванні. Торік під час перевірки однієї з психоневрологічних лікарень було виявлено, що хворим подають на сніданок не вершкове масло, а шкідливий для здоров’я фальсифікат. Прокуратура області й Служба безпеки зацікавилися фірмою-постачальницею. Виявилося, що це одне з підприємств Борислава Розенблата, яке він, ставши нардепом, передав родичці. Фірма теж «виграла» тендер і протягом тривалого часу постачала свій, так би мовити, продукт власного виробництва у дитячі садки області, школи-інтернати для дітей із вадами, лікарняні стаціонари, будинки престарілих. У складі цього «вершкового масла» не було й краплі (!) молока чи вершків, лише трансжири, хімічні добавки, консерванти й таке інше — все заборонене для вживання.

Керівничці вручили підозру про привласнення лише 140 тисяч бюджетних коштів, вилучили й знищили 4,5 тонни фальсифікату. У ході слідства на її квартиру й автомобіль накладено арешт. Днями кримінальну справу передали до Богунського райсуду м. Житомира.

Водночас батьки, чиїх дітей годували фальсифікованим маслом та нашпигованим хімією м’ясом, не дуже вірять у суворе покарання ділків.

— Крім кари за законом, було б добре змусити їх їсти протягом двох років лише їхні власні продукти, — сказала мені одна з матерів. — Це було б справедливо.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Приїхали ревізори
Читати
З вітчизняної «дзвіниці»
Читати
Градус дещо знизився
Читати
Влада може догратися
Читати
Ліками забезпечили
Читати
Здорожчання неминуче
Читати
Щоб далеко не їздити
Читати
Борги наші непідйомні...
Читати
Ховаєшся — знайдуть
Читати
Грип лютує
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове