Архів
П’ятниця,
16 лютого 2018 року

№ 13 (19560)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Домовились

США. Після запеклих дебатів конгрес узгодив найпроблемніші положення імміграційної реформи.

Докладніше...
Страйкують учителі

У СЛОВЕНІЇ через страйк учителів зачинилась більшість шкіл.

Докладніше...
Антиєвропейські настрої

МОНАКО. На парламентських виборах перемогли противники асоціації з ЄС.

Докладніше...
Далекоглядне рішення

ПОЛЬЩА анонсувала будівництво власного балтійського газогону.

Докладніше...
Навчання — рідною мовою

ЛАТВІЯ. Скасовано державну шкільну освіту російською.

Докладніше...
Посилюють безпеку

КАНАДА знову приєдналася до системи повітряного спостереження НАТО.

Докладніше...
Набрид усім

ПІВДЕННО-АФРИКАНСЬКА РЕСПУБЛІКА. Звинувачений у корупції і рекеті президент пішов у відставку.

Докладніше...
Світова допомога

ІРАК. Євросоюз виділяє країні 400 мільйонів євро.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Про це говорять

Нічого особистого, просто депортація

Руслана ЗІНЧЕНКО.

Те, що відбувалося 12 лютого в одному з ресторанів у центрі столиці, було схоже на зйомки бойовика. Невідомі в масках забігли до закладу, схопили одного з відвідувачів, силоміць вивели на вулицю, заштовхали в автомобіль, який стрімко рушив у невідомому напрямку.

ЗГОДОМ з’ясувалося, що захоплений — лідер «Руху нових сил» Міхеїл Саакашвілі, а його викрадачі — правоохоронці, зокрема працівники прикордонної та міграційної служб, котрі, як згодом було офіційно повідомлено, «відпрацьовували окремі місця концентрації незаконних мігрантів на території міста Києва».

Варто нагадати, що першим оголосив колишнього президента Грузії незаконним мігрантом торік у вересні Мостиський суд Львівської області, який визнав його винним у незаконному перетині кордону України. У січні 2018-го Окружний адміністративний суд Києва відмовив (а у лютому підтвердив це рішення) М. Саакашвілі у задоволенні його вимоги до державної міграційної служби визнати його біженцем. У період між судовими засіданнями політик був заарештований за іншими звинуваченнями, відпущений, узятий під нічний арешт. Водночас, за його закликом і з участю, відбувались акції проти чинної української влади, одна з яких закінчилася штурмом столичного Жовтневого палацу. Наступна, на якій анонсований «імпічмент президенту», планується на 18 лютого...

Утім, влада, вочевидь, вирішила, що вже достатньо терпіла грузинського гостя. Оскільки всі потрібні для процедури депортації суди відбулися, «військовослужбовці Держприкордонслужби спільно з представниками Міграційної служби та Національної поліції довели до Міхеїла Саакашвілі рішення компетентного органу про його повернення до країни попереднього перебування». А затим це рішення було виконано — політика посадили у літак до Польщі, з території якої він свого часу ефектно, з натовпом прихильників, прорвався в Україну. До речі, соратники екс-президента Грузії, дізнавшись про його затримання, прибули в аеропорт «Бориспіль», звідки ввечері цього дня мав вилітати рейсовий пасажирський літак на Варшаву. Вони були готові до рішучих дій... Але виявилося, що Саакашвілі вже летить до Польщі чартерним літаком, який, за деякими джерелами, належить офшорній компанії, пов’язаній із Петром Порошенком. В Адміністрації Президента, звісно, це категорично заперечують.

Незабаром польська прикордонна служба підтвердила, що Міхеїл Саакашвілі прийнятий на території Польщі. «Підставою для цього була заява про реадмісію, подана Державною міграційною службою України до головнокомандувача Прикордонної служби. Беручи до уваги той факт, що Саакашвілі є чоловіком громадянина держави — члена Європейського Союзу, запит української сторони був розглянутий позитивно», — заявили в польській прикордонній службі.

Не минуло й кількох годин, як з’явилися перші заяви колишнього голови Одеської ОДА. Зокрема, він назвав дії прикордонників викраденням, а не депортацією, зауваживши при цьому, що «є великий контраст, між тим, як його провели з України, і як зустріли у Польщі». Саакашвілі заявив, що «залишається українським політиком і шукатиме шляхи відновлення свого українського громадянства». Він також повідомив, що братиме участь у підготовці маршу, запланованого на 18 лютого у Києві.

Тим часом резонансну заяву зробив глава департаменту спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури Сергій Горбатюк. Повернення екс-президента Грузії Міхеїла Саакашвілі до Польщі, сказав він, унеможливлює давання ним свідчень у Святошинському райсуді Києва у справі «беркутівців». А це дуже шкодить розслідуванню. «Його свідчення важливі, прокуратура була зацікавлена в них, — наголосив С. Горбатюк. — Ті, хто приймав таке рішення (про депортацію. — Ред.), не могли не знати про допит і мали це врахувати». На запитання, чи пов’язане видворення Саакашвілі з допитом, Горбатюк відповів, що це йому невідомо.

Водночас у Генпрокуратурі повідомили, що розслідування справ щодо лідера партії «Рух нових сил» триватиме. Нагадаємо, екс-президента Грузії звинувачують у фінансуванні за гроші соратників Віктора Януковича, зокрема Сергія Курченка, акцій протесту задля захоплення державної влади.

Свій коментар стосовно депортації Міхеїла Саакашвілі дала й Уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська. «Реадмісія дійсно була законною, — заявила омбудсвумен в інтерв’ю одному з телеканалів. — Інше питання, як вона виконувалась, і чи не було в цьому випадку надмірного застосування сили до людини. Є сумніви щодо транспортування — це одне із запитань, яке я поставила і прикордонній, і міграційній службам. Є деякі процедурні нюанси... І залишається ще одне питання: чи можна здійснювати реадмісію особи, яка сьогодні має статус обвинувачуваного?»

В. Лутковська також повідомила, що вона вже направила офіційні запити щодо процедури депортації Саакашвілі до Державної прикордонної, Державної міграційної служб та Генпрокуратури.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Приїхали ревізори
Читати
З вітчизняної «дзвіниці»
Читати
Градус дещо знизився
Читати
Влада може догратися
Читати
Ліками забезпечили
Читати
Здорожчання неминуче
Читати
Щоб далеко не їздити
Читати
Борги наші непідйомні...
Читати
Ховаєшся — знайдуть
Читати
Грип лютує
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове